ANNONS

Trendbrottet: här går andrahandshyrorna ned

Andrahandshyrorna på Östermalm har minskat med 19 procent, enligt nya siffror.
Andrahandshyrorna på Östermalm har minskat med 19 procent, enligt nya siffror.
I förorterna skjuter andrahandshyrorna i höjden.
Men på Östermalm och i Vasastan sker ett oväntat trendbrott enligt siffror från andrahandssajten Qasa.
Här har priserna minskat med flera procent på ett år.
ANNONS

Trenden med skenande priser på innerstans andrahandsmarknad har pågått i flera år. Men nu tyder mycket på att hyresnivåerna håller på att stabilisera sig.

Enligt nya siffror från bostadssajten Qasa har andrahandshyrorna minskat i både Vasastan och Östermalm, medan det skett marginella ökningar på Södermalm och Kungsholmen.

Minskade med 19 procent

Och störst är förändringen på Östermalm. Mellan andra kvartalet 2017 och andra kvartalet 2018 minskade hyrorna i stadsdelen med 19 procent. Minskningen för en genomsnittlig trea är ännu större, hela 33 procent. Just nu beräknas en trea på Östermalm kosta 15 388 kronor i månaden jämfört med 22 889 under 2017.

I Vasastan minskade priserna för en andrahandstvåa med sju procent, medan priserna gick upp med 13 procent för trerummare.

De stora ökningarna sker istället i förorterna. I Skärholmen ökade andrahandshyrorna med 26 procent och i Spånga och Kista med 12 procent, visar Qasas siffror.

– Vi ser en ökning i antal personer som vill hyra ut, vilket i sin tur kan vara en konsekvens av nedkylningen på bostadsmarknaden. I statistiken ser vi också att fler hyresgäster blickar ut utanför tullarna. Det gör att de priserna stiger men från betydligt lägre nivåer, säger Mattia Tosti, talesperson på Qasa.

Statistiken grundar sig på 17 187 bostadsannonser på sajten Qasa och jämför andrahandshyror under andra kvartalet 2017 med samma period 2018.

ANNONS