Treorna på Karlbergs skola kan få gå kvar ytterligare ett år

Om förslaget godkänns ska Karlbergs skola återgå till en F-3 skola efter kommande läsår.
Om förslaget godkänns ska Karlbergs skola återgå till en F-3 skola efter kommande läsår.
Eleverna i årskurs tre på Karlbergs skola har hotats av flytt. Men nu kan treorna på Karlbergs skola få stanna ytterligare ett år. Utbildningsförvaltningen föreslår att en extralokal hyrs in – till en årskostnad på 1,6 miljoner.

Samtidigt som elever slåss om platserna på Vasastans grundskolor, har oklarheterna varit många på Karlbergs skola under våren.

Skolan är i grunden en F-3 skola. Men under de senaste två läsåren har tillfälliga lokaler funnits och eleverna har kunnat gå kvar på skolan även i årskurs fyra.

Skulle flyttas till paviljonger

I september 2018 meddelade Karlbergs skola att barnen i trean kunde stanna även årskurs fyra. Men strax innan jul kom ett nytt besked – att barnen i stället ska flyttas till paviljonger vid nystartade Roslagstullsskolan vid Sveaplan, som ligger två kilometer bort, rapporterade Stockholmdirekt.

Har funnits ”otydligheter”

Men nu tänker utbildningsförvaltningen om.

Eftersom kommunikationen, enligt ett tjänsteutlåtande, varit otydlig, kommer förvaltningen vilja behålla årskurs fyra på skolan även det kommande läsåret.

Föreslår lokal för 1,6 miljoner

Av de alternativ som utretts finns endast ett genomförbart alternativ, enligt utlåtandet – och det är lokaler på Karlbergsvägen 77, med ingång via Tomtebogatan 42.

Lokalen är cirka 570 kvadratmeter och har en årshyra på 1,6 miljoner kronor.

Enligt uppgifter från föräldraföreningen i mars 2019 vill totalt 34 elever fortsätta i årskurs 4 på Karlbergsskolan till hösten, står det i utlåtandet. Det gör att den stora ytan i relation till elevantalet ger en hyra per elev på cirka 50 procent högre än vad staden normalt anser vara rimligt.

För att förslaget ska kunna genomföras måste bygglov beviljas.