ANNONS

Trevliga protester mot nybyggen i Danderyd

Här delar Villaägarna ut flygblad till politikerna.
Här delar Villaägarna ut flygblad till politikerna.
Många Danderydsbor samlades vid Djursholms slott i ett led att bevara trädgårdsstaden.
– Flera av kommunens medborgare är vakna om vad som pågår, säger Lars Avellán.
ANNONS

Danderydsbor som tröttnat på nybyggen i kommunen samlades framför slottet och delade ut flygblad till politikerna i samband med måndagens kommunfullmäktige. Runt 70 personer deltog i manifestationen som enligt initiativtagare Lars Avellán från Villaägarna i Danderyd beskrevs som ett trevligt mingel.

– Det kändes som en riktig åtgärd. Vi nådde många politiker om än med en kort pratstund med var och en, men det räcker nog för att budskapet skall gå fram, säger Lars Avellán till Mitt i Danderyd.

I det flygblad som politikerna fick i sina händer ställer villaägarna krav att dagens exploateringsplaner i Danderyd omedelbart rivs upp. De reagerar på att många beslut fattas i det dolda utan vetskap för de boende i områdena och arbetar för en öppnare dialog mellan politiker och invånare.

Efter gårdagens manifestation upplever Lars Avellán att debatten börjar mjukna och politikerna verkade lyssna på medborgarna i en större utsträckning.

– Nu är det en oerhörd skillnad med debattklimatet om man jämför innan vi började med motståndet vid östra Eneby torg. Nu verkar politikerna förstå att det är anpassning som gäller och flera av kommunens medborgare är vakna om vad som pågår, säger han.

Bengt Sylvan (L) får ett flygblad i handen. Foto: Lars Avellán

ANNONS

Bevara villastaden

Under manifestationen deltog bland annat KD som högst upp i sitt partiprogram inför valet i höst har punkten ”Bevara villastaden”. Något som även Centern i Danderyd har.

– De som bor i Danderyd nu har flyttat hit för att det är en trädgårdsstad, då vill vi bevara det och behålla den så mycket som det går. Vill man bygga stort tycker jag att kan man göra det på vissa platser och inte där det förstör trädgårdsstaden, säger Håkan Johanson som är partiavdelningsordförande i KD Danderyd.

Johansson vill att man tänker till på hur helheten ska se ut i kommunen vid nybyggen.

– Jag tycker att det ska finnas ett skönhetsråd för att det inte ska bli för fult. Om det ska vara tätbebyggelse är det townhouse eller radhus som gäller, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.