ANNONS

Triangelformade hus ska smälta in i sin omgivning

Förtätningen av Hägerstensåsen blir alltmer konkret.

Planen är att triangel­formade hus ska göra intrånget så smidigt som möjligt.
ANNONS

Det rör sig om 240 hyresrätter som ska stå i kvarteren närmast Hägerstensåsens tunnelbane­station. Flera av byggnaderna ska hamna i de sluttande skogspartierna vid sidan av stationen.

Ett område som Andris Rosenbachs vid exploateringskonoret tycker är lämpligt för just bostäder.

– Vi har haft en hög ambitionsnivå och jobbat mycket i detalj innan vi går ut på samråd. Man får igen mycket på det. Då har man ett bra förslag att presentera för medborgarna.

De nya bostäderna är av två typer. I skogspartiet norr om tunnelbanan är planen att bygga trekantiga flerfamiljshus i upp till fem våningar.

– Man kom fram till den formen för att det skulle vara lättare att anpassa till terrängen. Att det inte ska upplevas så massivt, kännas lite mer smäckert, säger Andris Rosenbachs.

Dessa hus kommer att ägas av fastighetsägaren Hefab. Söder om tunnelbaneuppgången hamnar mer traditionella punkthus som ska drivas i Familjebostäders regi.

För att undvika att ta mer naturmark i anspråk vid byggandet av fler parkeringsplatser finns planer på att bygga ett nytt p-däck på parkeringen vid Ica. Dessutom planeras att ett befintligt parkeringshus i området få ytterligare en våning. Nybygget ska ge plats till en förskola men begränsat med nya affärslokaler, bortsett från en utökad närmast tunnelbaneuppgången.

Hur blir det med utsikten i riktning mot Västertorp för de som redan bor där?

– Vi har studerat det väldigt noga. Vi har tittat på vinklar så att de nya husen inte skymmer för mycket. De placeras för att ge största möjliga utsikt. Men visst kommer de att skymma för en del. Å andra sidan öppnas det upp också när en del träd försvinner, säger Andris Rosenbachs.

ANNONS

Kommer mycket grönska att försvinna?

– Visst försvinner en del träd men vi försöker placera husen så att det blir så mycket som möjligt kvar. Vi eftersträvar en känsla av parkhus i naturen.

På torsdag klockan 17.30 hålls ett samråd om planerna i Hägerstensåsens medborgarhus.

ANNONS