SM i tricking avgörs i Ursvik

Bakom SM-arrangemanget står Street Mentality Parkourklubb i Sundbyberg.
Bakom SM-arrangemanget står Street Mentality Parkourklubb i Sundbyberg.
På fredag gör 16 utövare, både män och kvinnor, upp om vem i Sverige som är bäst i tricking i Miltor Parkour-hallen i Ursvik.

Bråda dagar råder i Miltor Parkour-hallen i Ursvik. Här ska Street Mentality Parkourklubb imorgon dra igång ett läger i bland annat parkour, tricking och breakdance för 150 personer från hela världen. Samtidigt som de ska hålla i SM-tävlingarna i tricking i hallen, vilka drar i gång vid 21 imorgon.

– Jag brukar beskriva tricking som en blandning av gymnastik, kampsport, akrobatik och lite breakdance, säger Jesper Eriksson från Street Mentality Parkourklubb.

Under fredagskvällen kommer 16 tävlande att utmana varandra i olika battles där de ska försöka bräcka sin motståndare med mer och mer avancerade trick.

Bräcker gymnastikeliten

Fyra av Street Mentality Parkourklubbs ledare ska själva ställa upp och tävla.

– Måns Rudfeldt som är ledare hos oss kom tvåa förra året och är förhandstippad och räknas in i topp 10 i världen just nu. Även Thelma Ilbäcken från oss tävlar mot killarna och har rankats som nummer 6 av 16 i det videokval som vi gjort,säger Jesper Eriksson.

Ett battle pågår i 1,5 minut och bedöms av fem domare som tittar på svårighetsgrad, utförande, kreativitet och helhetsintryck. Den som lyckas bäst i flest kategorier får en domarröst.

Folk gör trippelskruvar från ett ben eller dubbelvolter och landar på ett ben och bara fortsätter och fortsätter.

– Den nivå vi är på nu hänger inte ens världseliten i gymnastik med på. Det är en extrem nivå. Folk gör trippelskruvar från ett ben eller dubbelvolter och landar på ett ben och bara fortsätter och fortsätter, säger Jesper Eriksson.

Den av de två tävlande som sedan har tre av de fem domarröster går vidare till nästa battle. Och så pågår det tills bara en man, eller kvinna, står som ensam segrare. Vinnaren kammar hem mästarbältet och titeln som Sveriges bästa i tricking. Man behöver därför vara taktisk och spela på sina styrkor berättar Jesper Eriksson.

Sänder live på Facebook

Runt 300 personer får som mest plats i Miltor Parkour-hallen, men Jesper Eriksson räknar med att de blir runt 200 som kommer att spana in SM-deltagarna tävla.

– Folk kommer att få trängas på golvet så nära deltagarna som möjligt så det kommer bli en intim och härlig känsla, säger han.

Street Mentality Parkourklubb kommer att försöka sända SM-tävlingarna live på in Facebooksida.