Trio ger flickor råd via chatt

Louise Kärki, Carro Rönns Gustafsson, och Linn Olsson arbetar ideellt med Vallentunas tjejjour.
Louise Kärki, Carro Rönns Gustafsson, och Linn Olsson arbetar ideellt med Vallentunas tjejjour.
Hur berättar man för någon att man är kär och vart vänder man sig om man vill göra en abort?

Den nya tjejjouren i Vallentuna kan ge råd och stöd, via mejl eller en ny chatt.

När Carro Rönns Gustafsson, Louise Kärki och Linn Olsson var yngre önskade de att det hade funnits någonstans dit de kunde vända sig med frågor och funderingar. Någon de kunde kontakta enkelt och anonymt. När Kvinnojouren frågade om de ville starta en jour för unga tjejer nappade de.

– Det finns många som inte har något stöd i sådana frågor. Föräldrarna vill man inte alltid vända sig till och hos skolkuratorn är man inte anonym. Vi brinner för den här typen av frågor och vill kunna hjälpa, säger Louise Kärki.

Sedan december förra året har de fått flera utbildningar om allt från sexuellt våld och sex som självskadebeteende till hur man ska formulera sig så att tjejen känner sig tagen på allvar. I september startade tjejjouren. Linn, Louise och Carro har sedan dess svarat på frågor via mejl. Men för två veckor sedan startade de en chatt. Varje måndag mellan klockan 19 och 21 kan man höra av sig till dem.

– Redan under första veckan var det högt tryck, många hörde av sig på chatten, säger Carro Rönns Gustafsson.

Linn, Louise och Carro är alla mellan 21 och 22 år. De tror att det är lättare att ta upp ämnen som sex, kärlek och kroppen med någon som är nära ens egen ålder.

Tjejerna som hör av sig kan ställa alla typer av frågor. Någon undrar hur man berättar att man är kär eller för föräldrarna att man fått mens. Andra behöver stöd och råd om vart de kan vända sig för att göra en abort eller om de blivit våldtagna.

– Vi är öppna med att vi inte är experter. Vi kan ge dem råd, finnas där och lyssna om de bara behöver någon att prata med. Många går igenom saker på egen hand och gör till exempel en abort i hemlighet. Då kan vi finnas som ett stöd, säger Louise Kärki.

Arbetet på tjejjouren är ideellt. Snart börjar ytterligare en jourtjej i Vallentuna. Förhoppningen är att växa och bli ännu större. Behovet – det finns, menar de.

– Tjejer lever i ett tufft samhälle i dag, med alla ideal och krav. Genom att stötta och ge råd vill vi stärka deras självkänsla och respekt för sig själva, säger Carro Rönns Gustafsson.

Chatten, mejlen och annan information finns på www.vallentuna.tjejjouren.se