Trio rånade nio ungdomar inom ett dygn – knivskar pojke i Solna

Potthål Solna korsningen Solnavägen/Frösundaleden
17 juni knivhöggs en ung pojke i ryggen av trion under rånet på Frösundaleden. Några timmar senare kunde de unga männen gripas i city.
Inom loppet av ett drygt dygn i juni rånades nio ungdomar, både i innerstan och i Solna, av tre unga män.
Efter att ha knivhuggit ett av rånoffren i ryggen kunde trion gripas och nu ser flera ungdomsrån ut att kunna klaras upp.

I mitten av juni inträffade sex rån mot totalt tio ungdomar i innerstan och i Solna. Fem av brotten skedde inom loppet av 30 timmar mellan 15-17 juni på Ekenbergsvägen i Solna, Odengatan i Vasastan, intill Max hamburgerrestaurang på Huvudstagatan i Solna, på Fridhemsplan och på Frösundaleden i Solna.

Och alla hade de samma tillvägagångssätt:

Tre unga männen, 18-20 år gamla, gick fram till yngre killar, de flesta i åldern 13-15 år, och hotade dem med kniv för att få dem att lämna i från sig sina mobiltelefoner.

De härjade frisk under ett drygt dygn i mitten av juni.

Henrik Holmén, polisen Norrmalm

Vid ett par tillfällen ska trion även ha tvingat till sig kontokort och kunnat ta ut pengar, eller tvingat ungdomarna att föra över pengar via Swish.

Rånoffren ska även ha blivit hotade för att inte berätta om det som hänt för polisen.

Svårt pussel att lägga

Vid rånet den 17 juni på Frösundaleden i Solna knivhöggs rånoffret i ryggen och några timmar senare kunde polisen gripa trion inne i city.

– De härjade frisk under ett drygt dygn i mitten av juni. Genom signalement, fotokonfrontationer i efterhand och teknisk bevisning i form av telefoninformation och övervakningskameror kunde vi knyta dem till rånen, säger Henrik Holmén, utredare på lokalpolisområde Norrmalm.

Pusslet var delvis svårt att lägga i och med att det var så många brottstillfällen, berättar Henrik Holmén.

– Det var inte helt lätt att få en bild av deras dygn, men vi lyckades via telefoner och en del filmmaterial. Det känns skönt att det nu gått till åtal, även om inget är avgjort än.

De tre unga männen åtalas nu – i olika konstellationer – för sex rån, ett fall av utpressning, tre fall av övergrepp i rättssak och tre fall av narkotikabrott.