Köttverket står det på skylten. Den som kliver in genom dörren på Johan Skyttes väg 203 förstår varför. Butiken är ett eldorado för den som gillar kött. Här finns allt från hela lamm och spädgrisar till oxbringa, entrecôte, märgben, lammlägg och korvar gjorda i butik.

Bakom disk finns Simon Söderberg och bröderna Lekso och Rezo Miminoshvili. De driver butiken tillsammans.

– Vi har jobbat i ihop i en köttbutik i Hötorgshallen i flera år och har mycket kunskap och idéer, så vi ville starta eget. Vi valde söderort eftersom det saknades en köttbutik här. Det finns inne i stan, i västerort och norr om stan men inte i södra Stockholm. Så vi fyller en lucka här, säger Simon Söderberg, som dessutom hunnit med att jobba ett par år hos AG Kötthandel på Kungsholmen.

Simon Söderberg visar ett helt lamm, som hänger i kylskåpet.

Simon Söderberg visar ett helt lamm, som hänger i kylskåpet.

Märta Lefvert

Stoppar egna korvar

Butiken slog upp dörrarna i början av februari. De första veckorna har varit lyckosamma. Älvsjöbor och andra har strömmat till butiken, så trion har haft fullt upp. De hanterar det mesta manuellt – hängmörar, styckar, stoppar korvar i djurtarmar och kokar buljong som de sedan fryser och säljer.

– Köttet är mestadels svenskt, det är grunden. Det gör det lättare att kontrollera kvaliteten och att hantera manuellt. En del är ekologiskt, men inte allt. Det viktiga för oss är att det är svenskt, säger Simon Söderberg.

Vi fyller en lucka här.

Nöt- och lammkött har stor klimatpåverkan och rekommendationen för den som vill minska sitt klimatavtryck är att dra ner på det. Simon Söderberg är förstås medveten om det.

– Jag äter själv inte kött varje dag. Det är bättre att äta lite mindre kött och då välja kött av bra kvalitet. Och så är det viktigt att ta till vara många delar av djuret, säger han och visar frysdisken där det finns både grisfötter, grishuvuden och kalvfötter.

Rezo Miminoshvili hackar persilja till en örtsås.

Rezo Miminoshvili hackar persilja till en örtsås.

Märta Lefvert

I frysdisken finns både grisfötter, grishuvuden och hela spädgrisar. Allt på djuret ska användas, är filosofin.

I frysdisken finns både grisfötter, grishuvuden och hela spädgrisar. Allt på djuret ska användas, är filosofin.

Märta Lefvert

Hörna med kokböcker

Han är fena på matlagning och har tagit med sig många av sina kokböcker till butiken. De finns i en liten läshörna, med ett bord och ett par stolar.

– Vi är levande receptböcker om man vill ha tips. Man kan också sätta sig här och se om man hittar något bra, säger Simon Söderberg.