1 000 triss skrapas i Sjöstaden

Jakob Vastamäki
Jakob Vastamäki ska testa den statliga lyckan. Skrapar 1 000 trisslotter.
Jakob Vastamäki
Jakob Vastamäki.
Funkar den statliga lyckan? Det undrar 23-åriga Jakob Vastamäki från Hammarby sjöstad – och nu ska 1 000 trisslotter ska ge honom svaret.

Jakob Vastamäki är snart färdig med sina studier på Stockholms dramatiska institut, med inriktning TV. Att skrapa 1 000 trisslotter blir hans examensarbete.

– Jag funderade länge på vad jag skulle göra och hade massa idéer. Men i sista stund bestämde jag mig för det här.

Har lagt ut 30 000

Han hoppades till en början att skolan skulle betala, eftersom skolan är statlig, precis som Svenska spel.

Men så blev det inte. Han fick lägga ut 30 000 kronor ur egen ficka istället.

– Det kändes jättekul i när jag satte igång. Däremot fick jag rejält med ångest när jag satt på tunnelbanan med en pressbyrånkasse med 1 000 lotter, säger han och skrattar.

Varje dag kan man följa honom på sociala medier, där han lägger ut filmer när han skrapar sina 1 000 lotter. Han började projektet den 12:e mars och ska ha skrapat alla lotterna den 12:e maj.

Vad är poängen med det här projektet?

– Jag vill granska den statliga lyckan. Det är staten som säljer det här till oss, man kan se reklam lite överallt. Förra året bidrog svenska spel med 4,8 miljarder till statskassan, då vill jag ta reda på om man kan vinna på detta, säger Jakob Vastamäki.

”Vad är lagom?”

Han beskriver det som både ett seriöst och ett oseriöst projekt, en granskning som presenteras på ett underhållande sätt.

Under de två månader som Jakob Vastamäki ska skrapa sina 1 000 trisslotter kommer han även att prata med psykologer, med Svenska spel och med politiker. Bland annat om vad spelberoende är och om vad som skulle hända om staten inte sålde den här typen av spel till oss.

– För att spela på till exempel stryktipset eller på Lotto, så behöver du ett Svenska spel-kort, där alla dina spel registreras, men det behöver du inte för att köpa triss. Då har ingen koll, det finns inga restriktioner. Svenska spel gör reklam för spel, samtidigt som de säger att man ska spela lagom. Hur mycket är lagom undrar jag, säger Jakob Vastamäki.

Delar på vinsten

Att det inte finns några restriktioner blev tydligt för Jakob Vastamäki när han skulle köpa lotterna. I en kiosk fanns bara 64 kvar – så han köpte alla och fortsatte jakten på fler.

Tror du att du kommer gå jämt ut?

– Statistiken är inte på min sida. Får jag tillbaka hälften ska jag vara glad. Av 16 miljoner lotter är de 8 som vinner en miljon. Om det sker kommer jag tacka staten, då vet jag att den statliga lyckan fungerar, säger han.

Han kommer också under projektets gång att åka ut till personer som följer hans kanal på sociala medier och skrapa lotter tillsammans med dem. Om det blir vinst då, så delar han på vinsten med den personen.

– Jag har varit och skrapat lotter hos David Sundin (stand up-komiker och programledare, bland annat. reds.anmärkning). Vi vann 30 kronor då, så jag fick swischa 15 kronor till David.

Många följer skrapandet

Han har redan blivit rikligt uppmärksammad för sitt projekt och har i skrivande stund redan över 12 000 följare på sitt Facebook-konto ”1000triss”, till exempel. Han hoppas att intresset inte försvinner, för det är långt kvar.

– Jag trodde inte att det skulle bli så här stort, men det är skitkul. Men jag hoppas att folk är med hela vägen, för annars kommer det att bli en ensam kamp, säger han.

Fakta

Jakob Vastamäki

Ålder: 23

Familj: Sambo

Bor: Hammarby sjöstad, sedan tre år.

Gör: studerar TV på Stockholms dramatiska institut, samt driver eget bolag som mediakonsult.

Övrigt: Upphovsmannen till Sveriges största parodi-twitterkonto @ZIbrahomovic med över 200 000 följare.