Trist centrum ska lyftas

Abdullah Mohamadi, 21, pluggar och bor i Hallonbergen. ”Det är mycket folk i centrum, men det behövs fler butiker och ställen att äta på”. Azam Saidkhanor, 23, håller med.
Abdullah Mohamadi, 21, pluggar och bor i Hallonbergen. ”Det är mycket folk i centrum, men det behövs fler butiker och ställen att äta på”. Azam Saidkhanor, 23, håller med.
Hallonbergen centrum upplevs av många som en tråkig väntehall. Men nu planeras mataffär, kafé, lunchställen och mötesplatser.

Förmiddag i Hallonbergen cent­rum och de flesta verkar vara på väg härifrån. Till tåget, bussen eller jobbet. Abdullah Mohamadi, 21, och Azam Saidkhanor, 23, har just varit på SFI. De ger centrumet godkänt.

– Jag brukar köpa frukost här innan skolan och det finns ett bra gym. Men det behövs fler butiker och ställen att äta på. Synd att Coop stängde, säger Abdullah.

Många håller med. Sedan oktober när Coop flyttade, och tog posten med sig, har lokalen stått tom. Men nyligen skrevs kontrakt med butiken Matrebellen.

– Det kommer att finnas en manuell chark med egen styckning. Kedjan satsar på lokal anpassning och kan ha utländska specialiteter som en del av utbudet, säger Anders Sundqvist på Förvaltaren som hyr ut lokalerna i centrum.

Butiken blir större än gamla Coop, runt 2 000 kvadratmeter, och öppnar preliminärt den 1 okto­ber. Den ska också fungera som dragplåster för fler aktörer.

– En affär med bra livsmedel drar folk. Med den här butiken kan vi locka till oss fler hyresgäster. Hallonbergen centrum står inför stor förnyelse, säger Anders Sundqvist.

Det kommer snart att börja märkas. Först ut är ett kafé med servering i den stängda datorbutiken vid biblioteket.

Planen är sedan att få flera matställen till centrum. I dag finns bara den stora restaurangen Piazza Blu.

– Det byggdes som ett restaurangtorg, meningen var att ha flera matställen och en gemensam sittyta, men så blev det inte riktigt. I dag har vi en bra krögare men i fel lokal. Vi kommer att jobba för att få in fler små matställen, säger Anders Sundqvist.

Mer folk i rörelse väntar. 300 nya lägenheter planeras i området. Det finns även en idé om att leda om Ursviksvägen så den passerar centrumet.

Men något H&M är inte att vänta.

– Det är mer ett ”servicecent­rum” med bra service som ska bevaras. Man ska inte utesluta kända varumärken, men de riktigt stora kräver helt andra flöden, ­säger Anders Sundqvist.