Renée fast i huset under branden

Reneé Dahlströms är fortfarande skärrad efter branden i lördags där hennes lägenhet förstördes.
Reneé Dahlströms är fortfarande skärrad efter branden i lördags där hennes lägenhet förstördes.
Branden började i en lägenhet på våning sex men spred sig upp till balkongen en våning upp.
Branden började i en lägenhet på våning sex men spred sig upp till balkongen en våning upp.
Katten Skruttis blev fast i en rökfylld lägenhet med sin ägare Reneé Dahlström i en halvtimma och fick syrgashjälp av räddningspersonal efter att de räddades.
Katten Skruttis blev fast i en rökfylld lägenhet med sin ägare Reneé Dahlström i en halvtimma och fick syrgashjälp av räddningspersonal efter att de räddades.
Renée Dahlström vaknade i lördags morse av att det brann i grannlägenheten. Strax därefter exploderade hennes köksfönster och tjock rök vällde in i lägenheten.

– Jag trodde inte att jag skulle överleva, säger hon.

En person är häktad misstänkt för grov mordbrand.

Det har gått ett par dagar sedan den kraftiga lägenhetsbranden på Vallhornsvägen i Skogås. Reneé Dahlström är fortfarande skärrad av det hon varit med om. Hon har svårt att andas och hostattackerna är många och intensiva efter den tjocka brandröken hon andades in.

– Det känns konstigt att tänka att jag inte har ett hem längre. Jag som älskade min lägenhet. Men i dag är jag glad bara att jag är i livet, säger Reneé Dahlström.

Det var strax före klockan 7.30 i lördags som polis och räddningstjänst fick larm om att det brann kraftigt i en lägenhet högt upp i huset där fler än 100 personer bor.

I lägenheten ovanför branden hade Reneé Dahlström just vaknat av att det luktade konstigt i lägenheten. Hon gick ut i köket och såg lågor slå ut ur grannlägenheten. Strax därefter exploderade Reneés köksfönster och tjock rök vällde in i lägenheten.

– Rutorna slungades i väg och elden slog ut, den synen glömmer jag aldrig. Därefter blev det helt tjockt med rök i lägenheten och jag såg ingenting, säger hon.

Hon lyckades ta sig till badrummet och blötte handdukar som hon sedan slängde över katten och en som hon satte för sitt eget ansikte.

– Röken brände som eld i halsen och jag tänkte är det så här jag ska dö. Jag bankade på dörren och skrek ”kom och hjälp mig”, säger hon.

Hon satt sedan i hallen i nästan en halvtimma innan hon hörde hur brandmännen var på väg upp i huset.

– När de sedan kom och tog ner mig och katten var jag överlycklig. Vilken känsla att få komma ner med livet i behåll. Vi blev så väl omhändertagna och katten Skruttis fick syrgas, säger hon och ögon fylls med tårar.

Hon fördes till sjukhus och fick stanna där under dagen. Nu bor hon hemma hos sin dotter och sitt barnbarn i Skogås i väntan på vad som ska hända med lägenheten. Hon vet inte om den går att sanera, inte heller om hon vill flytta tillbaka.

En man i 45-årsåldern greps i anslutning till lägenhetshuset på lördagsmorgonen, och han har nu häktats misstänkt för grov mordbrand.

– Sedan får vi se vad utredningen visar, om det funnits en avsikt eller inte, säger Hezam Akbari som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen har utöver förhören med den misstänkte genomfört ett tiotal vittnesförhör med personer i området.

– I och med att han begärts häktad kommer vi att jobba vidare med ärendet för att se om det finns fler vittnen som behöver höras och föra dialog med räddningstjänsten om de har fler uppgifter. Sedan går vi igenom det material vi har, i dialog med åklagaren, säger Hezam Akbari.

Den fullt utvecklade lägenhetsbranden på Vallhornsvägen beskrivs som dramatisk, och räddningspersonal från två stationer och ett flertal poliser arbetade på platsen.

– Branden var oerhört intensiv. Det fanns väldigt mycket inventarier i lägenheten som gjorde det svårt, säger Torsten Kjell, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Grannar ombads att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda för att inte påverkas av den kraftiga brandröken. Trots det ska ett tiotal personer ha fått uppsöka vård.

– De är lätt rökskadade och det har gjorts en bedömning av ambulanspersonal vilka som behövdes föras till sjukhus, säger Torsten Kjell.

Evakueringen av personerna i trapphuset var färdig strax före klockan nio på lördagsmorgonen. I samband med det öppnades även en skola i området, där de evakuerade fick vila ut och där övriga boende, som varit oroliga, fick ta del av information om händelsen.

Fakta

Stäng fönster och dörrar

Bor du flera våningar upp och det brinner utanför lägenheten – stäng fönster och dörrar och stanna inne.

Brinner det hos grannen är man säker i sin lägenhet i 60 minuter – brandkåren är oftast på plats inom 10.

Blir det mer rök i lägenheten än i trapphuset – ta dig ut.

Öppna inte en stängd dörr om du tror det brinner på andra sidan – då kan elden spridas.

Den giftiga röken stiger uppåt. Nere vid golvet är det lättare att se och andas.

Släck branden bara om du bedömer att du klarar det.

Rädda dem i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker.

Brandskyddsföreningen