”Jag trodde vi skulle bli motarbetade”

Doreen Ndagire, Niki Tsappos och Imenella Mohamed.
Doreen Ndagire, Niki Tsappos och Imenella Mohamed.
Efter att Vällingbyföreställningen Svaret sattes upp i september har den prisats och hyllats av recensenter. Tre svarta kvinnors berättelser har rört upp känslostormar hos publiken.
– Jag tror att anledningen är att det blev så kraftfullt, säger dansaren och skådespelaren Niki Tsappos.

Den 8 september hade Svaret urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby. Sedan dess har dans- och teaterföreställningen hyllats i recension efter recension.

– Den har varit väldigt speciell att spela. Vi tre som är med delar våra personliga stories, berättar Niki Tsappos, dansare och skådespelare i Svaret.

Niki Tsappos mitt i ett danssteg på scenen i Svaret. Foto: Markus Gårder

Tillsammans med Imenella Mohamed och Doreen Ndagire har hon vänt ut och in på sig själv vid varje föreställning.

– Den är väldigt rå och ärlig.

Sår har rivits upp gång på gång, vilket varit utmattande. På grund av sjukdom ställdes de sista föreställningarna i november in.

– Det har handlat mycket om improvisation och att vara i känslan.

Trots att handlingen är så självutlämnande, kan hon distansera sig från kritiken. Men mottagandet har varit över all förväntan, berättar hon. För två veckor sedan vann Svaret Nöjesguidens Stockholmspris för bästa scen. Enligt motiveringen har man bidragit till ”en förståelse kring den svarta kvinnans outforskade potential i ett sökande efter det slutgiltiga svaret.”

Ett undangömt Stockholm

– Vi känner att vi är en del av Stockholm, men att våra stories sällan delas. Därför gjorde vi något själva. Genom att vinna Stockholmspriset lyfts dessa berättelser.

Hon tror att framgången beror på det avskalade uttrycket på scen, utan underhållande musik och ståhej. Helt enkelt tre svarta kvinnor som själva berättar om sina egna upplevelser, baserade på både inre föreställningar och rasism i samhället.

Folk stannade kvar efter föreställningen för att prata och var alldeles uppe i varv.

– Vi blev förvånande över publikens reaktioner. Det blev slutsålt direkt, trots att det bara fanns en poster. Reaktionerna var starka. Folk stannade kvar efter föreställningen för att prata och var alldeles uppe i varv.Vissa grät. Efteråt hörde människor av sig och skrev brev.

Fakta

Niki Tsappos

Är professionell dansare och koreograf.

Hon är en av tre huvudrollsinnehavare i dans- och teaterföreställningen Svaret, som är regisserad av Ayesha Quraishi på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Tidigare bildade Niki Tsappos en internationellt prisad dansduo med Martha Nabwire.

I dokumentärfilmen ”Martha & Niki” följer filmaren Tora Mkandawire Mårtens deras väg till att bli världsmästare i street dance. I januari tidigare i år vann den två Guldbaggar för bästa dokumentärfilm och bästa klipp.