Trög utredning om nazi-misshandel

För tre veckor sedan skulle polisen förhöra personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen som misstänks för misshandel i Åkersberga centrum.

Men det har inte kunnat ske ännu, berättar åklagaren.

– Jag har svårt att gå in på detaljer i utredningen, men det är inte ovanligt att folk inte vill prata med oss. Man har inte lyckats hålla förhör med dem än, säger kammaråklagare Jenny Karlsson, som leder förundersökningen.

Det har nu gått mer än en och en halv månad sedan en manlig besökare i Åkersberga centrum överfölls och misshandlades av flera män. Misshandeln inträffade strax före klockan tre på eftermiddagen lördagen den 7 mars, i samband med att några män genomförde en nazistisk manifestation mellan Skutan och nya centrum.

När mannen i 55-årsåldern opponerade sig överfölls han enligt vittnen med sparkar och slag. Misshandeln ska ha fortsatt sedan mannen fallit till marken och när han försökte fly in i centrumbyggnaden fångades han i snurrdörren tillsammans med flera av nazisterna som fortsatte sparka och slå.

Polisen har sedan dess fått en del kritik för att man varit långsamma med att identfiera de misstänkta gärningsmännen – trots att de själva lagt ut bilder på internet. För tre veckor sedan berättade man att det fanns fyra misstänkta som skulle höras, men det har alltså inte skett ännu.

– Det är inte så att man slipper förhör om man inte kommer. Det finns möjligheter att komma med tvångsmedel, säger Jenny Karlsson till Mitt i.

Kan polisen åka och hämta dem?

– Ja. Jag är förundersökningsledare – då är det jag som fattar beslut om utredningen och om det ska användas tvångsmedel.

De fyra männen misstänks för grov misshandel och ofredande.

Påverkas ert arbete av att media intresserat sig särskilt för det här?

– Nej inte mer än att jag måste tala mer i telefon. Men det påverkar inte mina beslut.

” Det är inte ovanligt att folk inte vill prata med oss. kammaråklagare Jenny Karlsson