ANNONS

Katten Trollas såldes – trots att han hade en ägare

Trollas såldes trots att han hade ägare
"Jag förutsatte att veterinären hade skickat in registreringen, det är mitt stora misstag" säger Olle Kristofferson, Trollas tidigare ägare.
Katten Trollas sprang bort från sin familj och hamnade på ett katthem. Han såldes sedan till en annan familj trots att han var chipmärkt.
Nu vill tidigare ägaren upplysa andra så att inte fler drabbas. 
ANNONS

För tre månader sedan sprang Trollas bort från hemmet i Barkarbystaden. På vägen hittade han en kvinna som han fick förtroende för och som senare lämnade honom till ett katthem.

– Jag hade haft honom i drygt ett år när han försvann, säger Olle Kristofferson, Trollas tidigare ägare. 

Van utekatt

Trollas växte upp på landet och var van vid att vara ute. När han flyttade in i sitt nya hem ville han snart börja bege sig ut även där. 

– På grund av alla bilar och den nya miljön gick jag dagligen ut med honom i koppel först. Han hade varit ute själv flera gånger innan han försvann. Då kom han alltid tillbaka till mig, vilade sig, fick lite mat och sedan stack han ut igen, säger Olle Kristofferson. 

Trollas såldes trots att han hade ägare

När Trollas hade varit ute på äventyr kom han alltid hem till Olle Kristofferson för att vila upp sig en stund. Foto: Privat

Inte kastrerad

En dag kom Trollas inte tillbaka. I efterhand har Olle Kristofferson fått höra att katter som inte är kastrerade är mer benägna att springa bort. 

– Jag hade en katt innan Trollas som var kastrerad men som blev överkörd. Därför har jag associerat kastrering med någonting negativt, säger han.

ANNONS

Nästan gett upp

När Olle Kristofferson nästan gett upp fann dottern Åse Kristofferson Trollas.  

– På Lucia fick jag reda på att han hamnat på ett katthem. Jag sökte på “bortsprungen katt Järfälla” efter att ha bett pappa ringa polisen. Det visade sig att kvinnan som hittat honom lagt upp en bild, säger hon. 

Trollas såldes trots att han hade ägare

Trollas är en väldigt charmig och smart katt, enligt Olle Kristofferson. Foto: Privat

Chipmärkt men ej registrerad

När en katt lämnas till ett katthem upprättas ett polisärende och efter tio dagar blir katthemmet juridiskt ägare. I det här fallet hade tio dagar passerat när polisen kontaktades. 

Trollas var chipmärkt men inte registrerad på Olle Kristofferson i något ägarregister. Katthemmet och polisen hade därför bara ett chipnummer att utgå från i sökandet.

– Jag förutsatte att veterinären hade skickat in registreringen och kontrollerade inte det. Det är mitt stora misstag. Det var så mycket annat med min cancer då, säger Olle Kristofferson.

Fakta

Hitta bortsprungen katt

För att öka chanserna att hitta din katt om den springer bort ska du helst chipmärka den och sedan registrera dig i båda ägarregistrena, Kattförbundet Sveraks och Svenska Kennelklubbens ägarregister.

Då kan man med en chipläsare direkt veta vem ägaren är. 

Kontrollera att registreringen genomförts och se till så att uppgifterna hela tiden är uppdaterade. 

Om katten kommit bort bör du komma ihåg att polisanmäla på en gång, ring sedan tillbaka med jämna mellanrum.  

Börja söka omgående och aktivt. Prata med människor, sätt gärna upp lappar, dela på sociala medier och lägg till en efterlysningsanmälan samt sök på till exempel vilse.nu

Källa: Svenska kennelklubben

Inget fel har begåtts

Trollas har nu sålts till en ny familj men hade inte hunnit flytta när han hittades.

Åse Kristofferson har fått förklarat av polisen, länsstyrelsen och katthemmet att inget juridiskt fel har begåtts. Men hon tycker att det är oetiskt. 

– Det känns som att det inte finns någon katträtt i det här. Frågar man Trollas skulle han ju vilja tillbaka hem. Vi får stå för våra fel men jag tycker att chipnumret och att han var välskött borde givit en känsla av att det är någon som äger katten och varit klantig. Jag tycker mer borde gjorts för att hitta oss, säger Åse Kristofferson. 

Trollas såldes trots att han hade ägare

Trollas familj saknar honom och vill sprida kunskap så att fler inte råkar ut för samma sak. Foto: Privat

Vill hjälpa andra

Olle och Åse hoppas att de ska kunna hjälpa andra genom att berätta sin historia.

– Det hade varit underbart att även kunna hjälpa Trollas men framför allt är det fint att förhoppningsvis kunna hjälpa andra att inte hamna i den här situationen, säger Åse Kristofferson. 

Läs även katthemmets svar här. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.