Efter trossuccén gör hon feministisk baddräkt

Maria Jansson gör feministiska underkläder, och nu även badkläder.
Maria Jansson gör feministiska underkläder, och nu även badkläder.
Efter succén med sina feministiska underkläder kommer Hägerstensbon Maria Jansson med badkläder för alla som föredrar ett aktivt strandhäng.
– Det är viktigt att det är bekvämt, säger hon.

När Mitt i pratar med Maria Jansson är det full rulle inför den Feministiska marknaden på Nalen på söndag. Tyger ligger överallt i hela lägenheten på Hägerstensåsen, och mitt i sitter Maria och planerar, klipper och syr.

– Först är det mina underbyxor jag håller på med. Kollektionen Regnbågsstyrkan finns i sju olika färger på muddarna så vi kan krossa patriarkatet vare jävla dag i veckan, säger Maria Jansson.

Den andra kollektionen heter Stina av den enkla anledningen att Marias stora förebild, Stina Wollter, bär underbyxorna. Det hon mest ser fram emot att visa upp är sina nya badkläder ur kollektionen ”Feministgudinna”.

Maria Janssons typiska stranddag består nämligen till väldigt liten del av sollapning och pastasallad. Istället ränns det efter dottern, hoppas runt i vattnet och leks.

– Då vill jag kunna släppa tanken på mina badkläder och lita på att de sitter där de ska. Det är viktigt att det är bekvämt. Gud vad jag längtar efter badsäsong och ett par härliga simplask nu.

Foto: Privat. Maria Jansson lägger upp sina kreationer på det populära Instagramkontot @fyramyrafixar

Gemensamt för allt som Maria Jansson skapar är utgångspunkten i vardagen. Hela grejen startade när det var dags för dottern att spola blöjan och inga underbyxor i butikerna var riktigt rätt.

– De var för högt skurna, satt dåligt och var inte i speciellt sköna material. Eller så var de för puttinuttiga helt enkelt. Så jag sydde egna till min dotter som hon kunde vara aktiv i och blev till slut så avundsjuk på henne att jag sydde några till mig med. Och på den vägen är det.

Hon sydde de första till sin dotter 2015 medan hon jobbade som förskollärare. Senare samma år blev hon sjuk med utmattningssyndrom och började året efter fokusera mer på sitt skapande.

– Sjukdomen fick mig att inse vad som var viktigt i mitt liv, och skapandet blev mitt sätt att bli frisk. Idag är jag så stolt att jag vågade satsa på det här, och så glad att många uppskattar det. Det tar mycket tid men jätteviktigt att kvinnligt skapande får mer plats, så hoppas många kommer på Feministiska marknaden på söndag.