Trots förra årets torka – ingen oro bland 4H-gårdar i söderort

Hästar i Aspuddsparken.
Hästar i Aspuddsparken.
Förra årets torka ledde till en tuff höst för djurägare i landet. Även i söderort drabbades 4H-gårdar och parklekar av foderbristen – men i år ser läget hittills ljusare ut.
– Det känns som en betydligt bättre sommar än förra sommaren, säger Catarina Hultberg, djuransvarig på Eolshälls 4H-gård.

De dåliga skördarna efter förra sommarens torka gjorde hösten tuff för bönder och djurägare runt om i Sverige. Det var svårt att få tag i tillräckligt med mat till djuren och dessutom steg foderpriserna kraftigt.

Eolshälls 4H-gård i Axelsberg var en av dem som drabbades av extrem foderbrist under hösten. Som tur var gav det varma vädret en tredje skörd och gården fick en till leverans under vintern precis när fodret höll på att ta slut, vilket Mitt i tidigare rapporterat om. Inför årets sommar har gården foder så det räcker och hoppas på att vädret ska leda till goda skördar.

– Bönderna jag har pratat med säger att det ser bra ut i år så här så här långt. Det är sedan till vintern som det finns en risk att höpriserna fortfarande kommer att vara dyra, säger Catarina Hultberg, djuransvarig på Eolshälls 4H-gård.

Hon har beställt hö till nästa säsong och säger att gården har lovats leveranser – frågan är bara vad det kommer att kosta. Foderbudgeten har fått bli större, men gården har också fått privata bidrag och sponsring för att hjälpa till att täcka kostnaderna.

Är ni oroliga att det ska bli foderbrist igen i sommar?

– Nej, inte så här långt. Det känns som en betydligt sommar än förra sommaren, säger Catarina Hultberg.

I parkleken Aspuddsparken i Hägersten finns bland annat hästar, grisar, får och kaniner. Under fjolårets torka klarade man sig relativt bra – mycket tack vare att de är gamla kunder till en bonde som tar hö.

 Vi fick ju våra höleveranser garanterat. Det enda var att det var dyrare, omkring dubbelt så dyrt, säger Anna Westerberg, delägare i Djur & kul som driver Aspuddsparken.

Eftersom parken lägger en större summa på hö har man istället fått dra in på annat under året.

– Man får hålla i och inte köpa något onödigt, inte satsa på något större och hoppa över lite renoveringar, säger Anna Westerberg.

Har fått sluta sälja hö

Aspuddsparken har också tillfälligt fått sluta sälja hö till sina medlemmar under säsongen 18/19, för att fodret ska räcka till parkens egna djur.

Är ni oroliga att det ska bli foderbrist igen i sommar?

– Nej, nu har det ju varit bra väder för första skörden, så vi hoppas att det fortsätter komma lagom med regn och lagom med sol, så att det kanske blir lite billigare till hösten, säger Anna Westerberg.

Hö. Genrebild.

Bandängens parklek fick inte tag på svenskt hö efter förra sommarens torka.

”Mer förberedda än förra året”

Även i Bandängens parklek finns djur, bland annat getter, får, grisar, kaniner och höns. Under förra årets torka fick man inte tag på svenskt hö, utan fick köpa importerat hö och halm från utlandet.

– Det blev en kostnadsfråga, men man har ju djur och de måste prioriteras i första hand, säger Thanassis Skutelis, som arbetar på Bandängens parklek.

Fick ni dra ner på något för att ha råd?

– Vi fick inte dra ner på något annat, men vi märkte att djuren inte var så vana vid det belgiska höet. De tyckte inte det var lika gott.

Thanassis Skutelis säger att han personligen inte känt av någon oro inför sommaren.

– Vi är nog mer förberedda nu än förra året. Vi är beroende av våra leverantörer, men vi har förberett oss med hö som djuren gillar, säger Thanassis Skutelis.