ANNONS

Trots hallbristen – 2800 lediga tider

Karlbergs knattar tränar ute tills planen blir snötäckt
Karlbergs knattar tränar ute tills planen blir snötäckt
Hallbristen är akut för stadens barn och unga. Trots det står stadens gympasalar tomma under 2800 timmar i veckan som borde vara bokningsbara, enligt en nya undersökning.
ANNONS

Mitt i har många gånger tidigare berättat om bristen på idrottshallar i Stockholm. Drygt 47 000 invånare samsas om varje fullstor idrottshall. Huvudstaden ligger därmed långt efter övriga svenska storstäder. Tillgången på idrottshallar är tre gånger sämre än i Malmö och fyra gånger sämre än i Göteborg.

Samtidigt ökar antalet barn och unga mellan 7 och 20 år i Stockholm. I innerstan handlar det om 8 000 fler – 2 000 i varje stadsdel – fram till 2022.

En av klubbarna som berättat om problemen är Karlbergs BK på Kungsholmen.

– Det påverkar hur vi kan bedriva vår verksamhet när vi inte kan växa. Vi har en jättelång kölista. Det är kris både utomhus och inomhus just nu, sa klubbchefen Pelle Brädefors till Mitt i i november.

I början av förra året gjordes ett försök från stadens sida att bättra på situationen. Då beslutades det att skolornas gymnastiksalar skulle göras möjliga att boka för föreningar. Ambitionen var att alla stadens 171 gympasalar skulle öppnas.

Men i dag står gymnastiksalarna fortfarande tomma under mer än en tredjedel av de möjliga tiderna. Det visar en stor genomgång från idrottsförvaltningen som Mitt i har tagit del av. I utredningen har man gått igenom alla salar med utgångspunkten att de borde vara tillgängliga totalt 48 timmar i veckan om man drar av skoltiden.

Men bara 14 av gympasalarna klarar det måttet. Totalt handlar det om 2 794 timmar av möjliga 7680 timmar i veckan som skulle kunna användas av de hårt pressade idrottsföreningarna.

Mikael Wahlsten är enhetschef på idrottsförvaltningen och den som har tagit fram rapporten. Enligt honom finns det flera skäl att skolorna inte håller öppet alla tillgängliga tider.

– Det finns massor av skäl. Det kan vara att det inte går att ordna kortlås på vissa skolor eller andra speciella förhållanden. Det kan också vara rektorer som är lite ovana med att ha öppet under kvällar och helger och vissa skolor som faktiskt inte blivit tillfrågade.

ANNONS

Det hela kompliceras av att tre parter är inblandade när en skola ska öppnas för föreningarna. Dels idrottsförvaltningen och själva skolan. Men också det kommunala bolaget Sisab som äger stadens skolfastigheter.

Bokningsenheten kontaktar nu alla skolor där tider saknas för att försöka få till fler tider att kunna boka ut till föreningslivet.

– Jag vill förstå hur skolan tänker och försöka påverka. På vissa ställen kanske det inte går men vårt stora mål är att fler gympasalstider ska bli tillgängliga, säger Mikael Wahlsten.


En tredjedel av halltiderna används inte

 

Staplarna visar hur stor procent av halltiderna i respektive stadsdel som är bokningsbara enligt idrottsförvaltningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.