Stan går vidare med Norr mälarstrand – trots klagomålen

Här syns den nya restaurangen i västra delen av området.
Här syns den nya restaurangen i västra delen av området.
Ny restaurang, båtmack och gästhamn. Stan går vidare med ombyggnationen vid Norr Mälarstrand – trots Stadsmuseets kritik.

Mitt i Kungsholmen har tidigare skrivit om planerna för området vid Shellmacken på Norr Mälarstrand.

Planerna innebär bland annat en utbyggnad av småbåtshamnen på västra sidan av området till en gästhamn för cirka 60 båtar. En av bryggorna ska också bli tillgänglig för allmänheten. Det ska också byggas en ny restaurang strax intill båtdelen. En ny sjömack, ett nytt soprum samt en utbyggnad av både den befintliga macken och restaurangen planeras också.

Nu tas nästa steg i planerna då stadsbyggnadsnämnden på sitt nästa möte den 10 december beslutar om att gå vidare med planerna innan man sedan börjar ta fram en slutgiltig detaljplan.

Politikerna i majoriteten har ännu inte pratat ihop sig i frågan, enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), som dock tror att förslaget kommer att röstas igenom

– Jag har inte hört någon flagga för att det skulle vara kontroversiellt, säger han.

Några som dock varit kritiska till planerna är företrädare för Stadsmuseet. De har lyft farhågor om att utsikten mot vattnet skulle bli sämre när man exempelvis bygger en den nya restaurangen. Planerna har nu förändrats något – exempelvis planeras ett soprum att grävas ner i marken för att förbättra utsikten – men restaurangbyggnaden är kvar.

– Det är klart att utsikten mot vattnet är en viktig sak att ta med, men det handlar också om stockholmarnas tillgång till kajen. Det positiva med förslaget är att vi får en ny restaurang och gör den befintliga större. Vi stärker också gångstråket till Kungsholmstorg, säger Roger Mogert.