Trots ny kvinnlig makttrend – män styr Täby

I 11 av länets 26 kommuner är det en kvinna som är kommunstyrelsens ordförande.
I 11 av länets 26 kommuner är det en kvinna som är kommunstyrelsens ordförande.
Aldrig tidigare har det suttit­ så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner som nu.
Täby är inte en av dem. Här har männen länge varit i klar dominans.

Männen har länge varit i klar majoritet på den tyngsta politiska posten, kommunstyrelsens ordförande (KSO), i kommunerna i Stockholms län.

Om vi tar avstamp i början av 1990-talet när begreppet varannan damernas myntades av Socialdemokraterna var bara en av fyra kommunstyrelseordförande, KSO, i länet kvinnor, samtliga partier inräknat.

Så har det sett ut fram till efter höstens val då kvinnorna tog ett rejält kliv framåt.

Nu är 11 kommunstyrelseordföranden i länets 26 kommuner kvinnor.

Översta raden från vänster: Parisa Liljestrand (M) Vallentuna (infälld), Hanna Bocander (M) Danderyd och Ebba Östlin (S) Botkyrka. Nedersta raden från vänster: Michaela Fletcher (M) Österåker (infälld), Emma Feldman (M) Järfälla, Deshira Flankör (M) Värmdö, Anna König Jerlmy (M) Stockholm stad, Anita Mattsson (S) Tyresö, Boel Godner (S) Södertälje, Malin Forsbrand (C) Vaxholm och Meeri Wasberg (S) Haninge.

Aldrig tidigare har det suttit så många kvinnor i länet samtidigt på den positionen, som mest har det varit åtta kvinnor under en mandatperiod. Det visar en sammanställning som Mitt i har gjort.

Här dominerar männen

I Täby däremot har det länge varit mansdominerat-. Filippa Reinfeldt (M) är den kvinna som slagit sig in och hon satt som kommunstyrelsens ordförande under åren 2005–2006, innan hon utsågs till sjukvårdslandstingsråd.

Fakta

Plats 183

av 290 hamnar Täby på om man kollar hur jämställt­ det är bland politikerna i kommunen­, sett till könsfördelning­ i kommunfullmäktige­, avhopp och andel kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen (mandatperioderna efter valen 2006, 2010 och 2014 sammanvägt).

Källa: Sveriges kommuner och landsting

I fyra av de fem S-ledda kommunerna i länet är fyra KSO:er kvinnor: Botkyrka, Haninge, Tyresö och Södertälje.

Av de 19 M-ledda kommunerna är det kvinnor på KSO-posten i sex kommuner: Stockholm, Järfälla, Vallentuna, Österåker, Värmdö och i Danderyd. Och i Vaxholm är det en centerpartist i topp.

I Vaxholm och Danderyd är det dessutom första gången någonsin som det är en kvinna som har den posten.

– Det är ett glastak som spräcks. Även om vi aldrig tillämpat kvotering och jag tänker att jag är vald för mina egenskaper, så tycker jag att det är orimligt att det har gått så lång tid, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

I Vaxholm är det många invånare som tycker att det är på tiden att det nu är en en kvinna på posten, enligt Malin Forsbrand (C).

– Det är ett viktigt signalvärde för både pojkar och flickor att se att det finns kvinnor på de högsta positionerna, säger hon.

Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan

Marja Lemne, statsvetare

Att kvinnorna i topp blir fler ligger i tiden, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Nu kommer kvinnorna på bred front. Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan, även om vi tydligt kan se en föryngring och förnyelse i de borgerliga partierna.

Om det gör någon skillnad  i till exempel vilka frågor som drivs när en kvinna är KSO är svårt att säga, enligt Marja Lemne.

Men Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad, tror att det till viss del märks.

– Det speglar ens erfarenheter och för min del handlar det om att jag kopplar in ett jämställdhets- eller genusperspektiv i frågorna.

Annan utveckling i landet

Men utvecklingen i länet skiljer sig från landet i stort.

Efter höstens val är det färre kvinnor som är KSO:er – jämfört med efter valet 2014 då rekordmånga – 108 av landets 290 var kvinnor (37 procent). Nu är antalet 93 kvinnor, eller 32 procent, enligt Dagens Samhälle.

En förklaring är enligt tidningen att Socialdemokraterna tappade makten i flera kommuner.