Trots 300 livshotande larm – ingen ska ha farit illa

Ambulanser som körde fast eller inte kom fram. Samtidigt, 300 prio 1 utryckningar om livshotande hälsotillstånd. Men inte en enda ska ha kommit till skada på grund av försenade ambulanstransporter den kaotiska onsdagen förra veckan, enligt SOS Alarm.
Ambulanser som körde fast eller inte kom fram. Samtidigt, 300 prio 1 utryckningar om livshotande hälsotillstånd. Men inte en enda ska ha kommit till skada på grund av försenade ambulanstransporter den kaotiska onsdagen förra veckan, enligt SOS Alarm.
Ambulanser som körde fast eller inte kom fram.
Samtidigt – 300 prio 1 utryckningar om livshotande hälsotillstånd.
Men – inte en enda ska ha kommit till skada.
– Inte vad jag fått mig till del. På så sätt gick det bra, säger Mona Bergström-Ling vid SOS Alarm till Lokaltidningen Mitt i Nacka.

Ambulanssjuksköterskan Christine Lorne berättade tidigare i veckan för Lokaltidningen Mitt i Nacka om hur hon under den snörika onsdagen förra veckan fick tre prio 1 larm, lika med livshotande hälsotillstånd hos patienterna.

Och också hur hon körde fast med sin ambulans, i närheten av Nacka forum.

Fakta

71 ambulanser täcker länet

Under en vanlig dag täcker 71 ambulanser länet, från Hallstavik till Södertälje.

Ambulanserna är bemannade med en ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukvårdare.

Aisab som kör ambulanserna i Nacka och Värmdö har 30 ambulanser, såväl framhjuls- som fyrhjuldsrivna.

Ambulanssjukvården i Stockholm, som är helägt av Stockholms läns landsting och som kör ambulanstransporter i främst centrala och västra Stockholm, har 38 ambulanser varav 10 fyrhjulsdrivna.

Patientsekretess hindrar ambulanspersonalen från att berätta om patienter de tar hand om sina utryckningar.

Högre ansvariga har dock besked.

En av dem är Mona Bergström-Ling, lokal produktionssamordnare vid SOS Alarm:

– Under mina år har jag aldrig sett Stockholm så igenkorkat, säger Mona Bergström-Ling om förra onsdagen.

Hon säger att hon har jobbat på SOS Alarm i tjugo år, men den här onsdagen var ett ”onormalt läge”.

Konsekvens: SOS Alarm, som bland annat ska se till att ambulanser kommer dit de ska, hade inte tillgång till de ambulanser som de behövde på morgonen på grund av att personal inte kom fram.

– Även ambulanspersonal hade svårt att ta sig till sina arbeten. Till slut kom alla ambulansbilar ut, säger Mona Bergström-Ling.

SOS Alarm fick mellan 500 och 600 prio 1, prio 2 och prio 3 larm under den här onsdagen, samma antal larm som en vanlig dag, enligt Mona Bergström-Ling.

– Det var ingen skillnad på den här dagen.

Prio 1 larm är lika med livshotande hälsotillstånd. Enligt Mona Bergström–Ling handlar hälften av alla larm om prio 1 larm. Räknat på de siffror som SOS Alarm lämnat till Mitt i Nacka var mellan 250 och 300 av utryckningarna den här onsdagen prio 1 utryckningar.

Kom någon till skada på grund av att ambulansen inte kom fram?

– Inte vad jag fått mig till del. På så sätt gick det bra, säger Mona Bergström-Ling.

I ambulanserna finns medicinsk kompetens, påpekar Mona Bergström-Ling.

Även ambulanstransporter i Nacka och Värmdö berördes av snöfallet:

– Det var väldigt igenkorkat på vägarna in mot Stockholm. Vi försökte att köra patienter till Nacka närakut så att ambulanserna inte behövde åka så långt, säger Mona Bergström-Ling.

Har du någon kritik?

– Många säger att det inte var plogat, men måste ju göra sig av med snön. Kanske kunde man önskat sig fler plogfordon som plogat de stora vägarna, säger Mona Bergström-Ling.

Hon tillägger att det var många bilister som körde omkring med ”fel” däck på bilarna, det vill säga sommardäck, och som fastnade och försvårade framkomligheten.

– Under de förutsättningarna flöt det på men sakta, säger Mona Bergström-Ling.

Birgitta Rosengren är enhetschef vid landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning:

– Vi gör en utvärdering om vad som hänt, ett helhetsgrepp om sjukvården, ambulansen och SOS. I nuläget är det svårt att säga något om det.

Inte heller Birgitta Rosengren säger sig ha hört något om att någon ska ha blivit skadad på grund av försenade ambulanstransporter.

Birgitta Rosengren har en kritik som hon kan uttrycka redan i dag, och det är den förvarning om snövädret som landstinget fick:

– Vi fick en lägsta varningsklass vädermässigt på tisdagen som senare visade sig bli en högsta varningsklass vädermässigt. Kanske hade det varit ett annat läge om vi fått en högsta varning direkt, då kanske folk hade hållit sig hemma under onsdagen, säger Birgitta Rosengren.