Trots att oktober är här – inte försent att odla

När man odlar på Hugelbädd används trä och kompost i odlingsbädden. Träet binder vatten.
När man odlar på Hugelbädd används trä och kompost i odlingsbädden. Träet binder vatten.
Gatuodlaren och kocken Peter Streijffert berättar om stadsodling, bjuder på en överraskande grönsak och spelar ukulele på Älta Kulturknut i kväll.
Odling är enkelt, socialt och går att göra även på fönsterbrädan mitt i vintern, menar han.
– Inspirera är vad jag vill. Jag hoppas att Nackaborna är nyfiken och öppna för det.

I kväll 19.15 föreläser odlaren, författaren och kocken Peter Streijffert om stadsodling på Älta kulturknut.  Han delar med sig av sina kunskaper, bjuder på grönsakssnacks och spelar ukulele på temat.

1 oktober är här och hösten är obönhörligen här. Men det behöver inte hindra en stadsodlare, menar Peter Streijffert.

Spenat går fint att odla nu

– Man kan höstödla, tvärtom vad många tror går det utmärkt.  Jag stänger inte min odling utan kör det sista dan före julafton, säger han.

Brysselkål och flera kålsorter kan man skörda långt in på hösten. Men det går också att så.

– Man kan odla snabba grödor som rädisor och spenat, som är den allra snabbaste grödan, säger han.

Odla i vatten

Inte ens när vintern gör entré är det försent att odla. Det går fins att odla även hemma i köket.

– Hydroponisk  är odling utan jord i vatten och näringsvätska. Man kan odla alla salladsorter, asiatiska bladgrönsaker och örter. Det är inte svårt, odlingsset går att köpa på Ikea, säger han.

Streiffnert kommer även  att berätta om hugelbäddar –  en odlingsbädd till 70 procent fylld med trä, att odla på kompostbädd och mycket annat.

Varför ska man stadsodla egentligen?

– Grönytor i stan ger liv. Det blir bättre klimat, både vag gäller syre och temperatur – varma dager blir det svalare.  Sedan är det socialt. Jag odlar på baksidan av min bostadsrätt, innan vi började med det var det aldrig barnkalas eller annat där. Nu är gården full av liv.

Fakta

Kålrabbisnittar á la Peter Streiffnert

Måndagssnack med kålrabbi:

  • Skala kålrabbin och dela den i fyra bitar. Skär bitarna i tunna skivor (men stadiga så att man kan hålla dem).
  • Lägg en bit Rochetta-ost på varje skiva. Droppa balsamvinäger över.
  • Rochetta är en ost från Piemonte i Italien gjord på mjölk från ko, får och get.

 

Peter Streiffnert har skrivit kokböckerna böckerna Smak (2016) och Vego&Vin (2017). Båda har blivit utsedda till årets kokböcker i klassen mat&dryck i kombination.

Källa: Peter Streiffnert