Trots protesterna: Ja till avloppsslam i Bro

Ja till slamlager i Bro.
10 000 ton avloppsslam ska lagras i skogen. Men beslutet kritiseras.
Nu står det klart. Käppalaverket får tillstånd att lagra 10 000 ton avloppsslam i skogen norr om Bro.
Liberalernas Börje Wredén är mycket kritisk.
– Vi var emot det redan för 3,5 år sedan, säger han.

Mitt i har tidigare skrivit om turerna kring avloppsslammet. Den första ansökan från Käppalaförbundet kom in 2012, men drogs tillbaka efter protester.

I januari inleddes rond två. Käppalaverket lämnade in en ny ansökan om att få anlägga slamlagret – 500 meter från den förra platsen.

Protesterna fick nytt liv och i juni hade 760 personer skrivit på en namninsamling för att stoppa planerna. Trots det valde bygg- och miljönämnden i Upplands-Bro kommun att godkänna Käppalaverkets ansökan förra veckan.

Beslutet innebär att Käppalaverket får tillstånd att anlägga 10 000 ton avloppsslam i ett lager intill väg 269. Tanken är att slammet ska användas som gödsel under våren och sommaren.

Läs mer: Över 700 protesterar mot avloppsslammet

Börje Wredén (L), ledamot i bygg- och miljönämnden är mycket kritisk till beslutet. Under förra veckans sammanträde reserverade han sig mot beslutet.

– Det här är inte bara X antal kvadratmeter av skogen som försvinner. Stockholmsregionen växer snabbt och det är viktigt att kommunen lever upp till sin översiktplan där man säger att jordbruket och friluftsliv ska han företräde på landsbygden. Det här beslutet strider mot översiktplanen. Det tyckte vi redan för 3,5 år sedan, säger han.

I beslutet listar bygg- och miljönämnden flera villkor. Bland annat ska avloppslammet förvaras i en sluten byggnad, för att förhindra att lukter sprids.

Enligt Käppalaverket kommer det nya slamlagret inte att störa allmänheten. Det är bara vid omrörning och lossning, som sker ett fåtal gånger per år, som lukten från avloppsslammet sprids. Börje Wredén är inte lika säker.

– Att bygga en sluten fasad kan lösa vissa av problemen, men lukt är en knepig sak att hålla koll på. Om det är vid lossningen av slammet som det frigörs lukter så kanske det inte hjälper med några väggar. Lukt kan färdas långa sträckor, säger han.

Det är ännu oklart om beslutet kommer att överklagas.