Min lokala hjälte

Trots protesterna – fortsätter arbetet med nya flerfamiljshus

Protesterar mot nya flerfamiljshus i Djursholm.
Ett tjugotal personer samlades utanför Djursholms slott när kommunstyrelsen hade sitt möte på måndagen. Det för att protestera mot byggplanerna.
Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att grannarnas oro kommer att få komma fram under arbetet med en ny detaljplan.
Trots att ett tjugotal närboende protesterade valde kommunstyrelsen att gå vidare med planerna på nya bostäder vid fastigheterna Reidmar 7 och 8. Nu ska byggnadsnämnden ta fram ett förslag på ny detaljplan.

En majoritet av ledamöterna i kommunstyrelsen röstade för förslaget. Alla de punkter som kommunledningskontoret hade kommit med gick igenom.

Det innebär bland annat att byggnadsnämnden ska ta fram en detaljplan som möjliggör bygget av två flerfamiljshus på fastigheterna Reidmar 7 och 8. Där ligger idag en byggnad med förskola i, Reidmar 7, och det är fastighetsägaren till den som vill bygga två nya familjehus vid platsen.

Samtidigt ska kommunen också sälja fastigheten Reidmar 8 till fastighetsägaren. Det är en villa som idag fungerar som pensionärsbostad.

Planerna har fått närboende att protestera.

LÄS MER: Protesterar mot byggplaner i Djursholm

Karsten Husberg var en av de närboende som protesterade utanför Djursholms slott på måndagen inför kommunstyrelsens möte.

– Det kändes bra att få visa att vi är engagerade i frågan, säger han.

Omkring 20 personer som bor i närheten av fastigheterna var på plats för att protestera mot planerna. En del av politikerna i kommunstyrelsen gick ut för att prata med dem.

– En del av oppositionspolitikerna kom ut och pratade, även en del av politikerna i majoriteten, säger Karsten Husberg.

Hur ska ni gå vidare nu?

– Vi ska väl göra vår röst hörd under samrådet för detaljplanen, bland annat önska att det blir mindre eller snyggare.

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, mötte själv inte de som protesterade på måndagen men uppger att han har varit i kontakt med många inför mötet. Han förstår att de är oroliga.

– Vi blir alla lite fundersamma om det händer saker i vårt närområde. Men det här är början på en lång process, där vi kommer att bearbeta de idéer som fastighetsägaren har och synpunkter från grannar, säger han.

Han uppskattar att det kan ta upp till ett och ett halvt år innan det kan komma ett möjligt förslag till ny detaljplan.

Vad tycker du om projektet?

– Jag tycker att det är ett angeläget projekt. Vi behöver fler bostäder i kommunen och detta är ett område där vi tittar på det.