Här trotsar de Stockholms iskalla strömmar

Remmick McCready fångar en våg i de starka strömmarna.
Remmick McCready fångar en våg i de starka strömmarna.
Björn Almqvist.
Björn Almqvist.
Björn Almqvist.
Björn Almqvist.
Det är knappt att man vågar lossa på jackans dragkedja denna milda februaridag. Men Remmick McCready och de andra i Kanotklubben Strömstararna gör sig redo för att hoppa ner i de iskalla strömmarna i centrala Stockholm.
– Man måste läsa av vattnet, säger hon.

Det är en av årets varmaste dagar men temperaturen i det rusande vattnet darrar fortfarande kring två plusgrader. Våtdräkten behövs med andra ord.

– Nej, man behöver inte frysa med den här på sig. Det kanske blir lite kallt i ansiktet, säger Remmick McCready och skrattar.

 

Remmick McCready klär på sig den omfattande våtdräkten. Foto: Erik Lejdelin

Målet: Att fånga en våg

Vi befinner oss på Kanotklubben Strömstararnas klubbhus på Skeppsholmen. Det är fyra som ska ut och paddla och alla delar uppfattningen att en tur i de iskalla strömmarna i centrala Stockholm är ett söndagsnöje så gott som något.

– Ibland har man otur och hamnar i en virvel, men man måste läsa av vattnet. Då behöver man inte paddla så mycket heller. Det kan det se ut som att vi paddlar frenetiskt men det är för att vi vill fånga en våg, säger Remmick McCready.

Björn Almqvist säger att Norrström inte är något för nybörjare. Foto: Erik Lejdelin

Isflak kommer farande

Klubben har varit aktiv sedan 1978 och det är Norrström, mellan Kungliga Slottet och Operan, som är deras ”hemmavatten”. Men dagens utflykt är inte på något sätt en premiär – de paddlar nämligen året runt.

På vintern får man manövrera undan isflaken som kommer rusande.

 Det kan vara ganska otäckt med isflaken som kommer

Göran Glivberg.

Och det är just isflaken som får 76-årige Göran Glivberg att hoppa över dagens strapats. Han var den som startade föreningen för fyrtio år sedan.

– Det kan vara ganska otäckt med isflaken som kommer, så jag tänkte att det var bäst att jag håller mig uppe idag. Jag bröt nyckelbenet i julas så jag måste återhämta mig. Men de här är tuffare, säger han och skrattar.

Göran Glivberg var den första som paddlade i Norrström. ”Då var det många som tyckte det var underligt – det blev en hel del skriverier i pressen”. Foto: Erik Lejdelin

Från Norrbron passar nyfikna turister och soldyrkande stockholmare att kika ner på de färgglada kajakerna. Paddlarna rör sig små fågelvingar i den öronbedövande strömmen.

Se bilderna från Strömstararnas utflykt:

 

Remmick McCready går längre uppströms för att kunna fånga en våg. Foto: Erik Lejdelin

Björn Almqvist förbereder sig för att hoppa ner i vattnet. Foto: Erik Lejdelin

Remmick McCready tycker att det bästa är att man får komma ut och vara ute i naturen. Foto: Erik Lejdelin

Björn Almqvist på väg ner i vattnet. Foto: Erik Lejdelin

Här försöker Björn Almqvist backa in i en våg som han kan rida på. Foto: Erik Lejdelin

Ibland måste man konka kajakerna för att hitta de bästa vågorna. Foto: Erik Lejdelin