ANNONS

Trött på att vänta på försenad buss

Hanna Olsson, med åtta månader gamla Alice, spanar efter buss 504. Som vanligt är den försenad.
Hanna Olsson, med åtta månader gamla Alice, spanar efter buss 504. Som vanligt är den försenad.
Sex klagomål om dagen. Det är vinterns bistra ­resultat för buss 504.

– Det har blivit ännu sämre. Nu ställs avgångar in helt, säger resenären Hanna Olsson.

Flera av Arrivas turer i Sundbyberg strular. Nu hotar SL bussbolaget med viten.
ANNONS

Stora Ursviksbon Hanna Olsson suckar och spejar mot krönet där buss 504 ska komma. Som föräldraledig med Alice, åtta månader, har hon inte bråttom, men att nästan dagligen vänta på en sen eller inställd buss är frustrerande.

– Vi flyttade hit från city för att komma nära naturen och ha bra kommunikationer. Men kollektivtrafiken fungerar ju inte. Tänk när ytterligare flera tusen personer flyttar hit, det blir katastrof.

Sedan Arriva tog över busstrafiken i Sundbyberg i augusti har resenärer öst in klagomål till SL. Buss 504 – mellan Ursvik, Hallonbergen och Sundbybergs station – är värst utsatt. Nära 800 klagomål har kommit in sedan augusti. I vinter har i snitt sex klagomål registrerats – varje dag.

– Det har blivit ännu sämre, bekräftar Hanna. Nu ställer de ju in avgångar helt.

Buss 515 som går mellan Sundbyberg och Odenplan är en annan strulig tur. Klagomålen har femdubblats sedan Arriva tog över.

”Kalabalik”. Så beskriver en busschaufför i Sundbyberg läget. Ett jobbpass kan börja klockan 05.13 i Råstagaraget, 05.22 ska de första passagerarna hämtas enligt tabell. När föraren tilldelats en buss har han tre minuter på sig att gå till bussen, logga in, blåsa i alko­låset och åka i väg. Dessutom strular ofta rutinerna, bussen kan vara otankad eller inte ens stå på plats.

– Det är omöjligt att vara i tid. Kanske lämnar jag bussgaraget 05.46 och är redan då 24 minuter sen. Vem tror du passagerarna skriker på? Vi är många förare som inte mår bra av situationen.

Tomas Hedenius, Arrivas kommunikationschef, känner till att vissa förare haft ”lite för tajta scheman”, och säger att man nu ser över möjligheten att göra de mer generösa tidsmässigt.

– Det är en typisk fråga som vi håller på att skruva i. Om de upplever problem kan man göra schemaförändringar.

ANNONS

Även busslinjerna kan komma att ändras så att förseningar på en linje inte påverkar en annan, vilket är fallet nu.

Enligt SL:s pressinformatör Jesper Pettersson kan det bli aktuellt att kräva viten från Arriva.

– De har haft problem med scheman och inkörning. Vi vet att de har stort fokus på att lösa problemen. Gör de inte det kommer det att avspeglas i deras ersättning från oss.

Tänk när ytterligare flera tusen personer flyttar hit, det blir katastrof.Hanna olsson stora ursviksbo

Fakta

Klagomål på linje 504 under 2012