Trötta på andras dumpade skrot

Eila Haapanen, Berta Briesenska och Ewa Sandberg bor ovanpå sopstationen. Transporter, damm och oljud får många att må dåligt, säger de.
Eila Haapanen, Berta Briesenska och Ewa Sandberg bor ovanpå sopstationen. Transporter, damm och oljud får många att må dåligt, säger de.
En toalettstol åker ner bland plast och trä.
En toalettstol åker ner bland plast och trä.
Morgonfriden på Skogsbacken bryts med buller och brak när sopor hämtas och krossas.

Bostadshuset har blivit en uppsamlingsplats – för hela Sundbybergs grovsopor.

Varje dag åker Förvaltaren på dagliga rundor i Sundbyberg och samlar ihop grovsopor som hyresgäster tjuvdumpar i trapphus, källare och på gårdar. Det kan vara toalettstolar, barnvagnar, kartong, plank och möbler.

Skrotet lastas i flera omgångar per dag in på bottenvåningen av ett bostadshus i Storskogen. Där bor Ewa Sandberg.

– Varför ska vi behöva bo bland andras grovsopor? Antingen ska skrotet köras direkt till återvinningen i Ursvik, eller så får de ordna lokaler som inte ligger där folk bor, säger Ewa.

Tidigare var soprummet husets egen källsortering. Men i fyra år har huset varit uppsamlingsplats för hela Sundbybergs bråte. Grannarna väcks klockan sex på morgonen flera gånger i veckan, även söndagar, när skrotbilen kommer och tömmer utrymmet.

– Det är riktigt hemskt. De mosade ett badkar här en morgon, det var sådant oljud och vitt damm överallt, säger Berta Briesenska.

Utöver buller och transporter ifrågasätter grannarna hämtningarna ur miljösynpunkt, eftersom toalettstolar kan krossas med plank, stål och textil.

– Man känner sig inte jättemotiverad att källsortera efter att man sett det här, säger Ewa.

På Förvaltaren beklagar man att sopuppsamlingen hamnat i bostadshuset.

– Det är inte en optimal lösning. Vi har försökt hitta en annan plats, säger bostadsbolagets kommunikationschef Anders Sundqvist.

Att hyresgäster dumpar avfall och prylar som de inte ville ha är ett stort och dyrt gissel för Förvaltaren.

– Vi erbjuder bra möjligheter att återvinna med mobil hämtning, ändå finns de som väljer att dumpa saker i källare och trapphus. De vet väl att vi kommer dit och hämtar, vi måste ju hålla utrymmen rena och säkra ur brandsynpunkt. Om någon tänder eld på en barnvagn riskerar man ju livet på sina grannar, säger Anders Sundqvist.

Varför körs inte skrotet direkt till återvinningscentralen?

– Det är helt enkelt väldigt dyrt att åka dit varje gång. Ekonomiskt skulle det drabba alla de hyresgäster som sköter sin sopsortering, och det är inte rätt.

Varför ska hyresgäster källsortera när allt möjligt krossas ihop?

– Vi vill verkligen att våra hyresgäster ska delta i sortering och återvinning. Allt som inte sorteras är ett nederlag för miljön, men någonstans går gränsen för vad man kan begära av en fastighetsvärd, säger Anders Sundqvist.

I slutet av förra veckan meddelade fastighetsbolaget att krossbilarna endast ska komma två dagar i veckan, samt att ett nytt soplager står högt på prioritetslistan.

tel

De mosade ett badkar här en morgon, det var ett sådant oljud.Berta Briesenka