ANNONS

Trötta på dålig skötsel

Dåligt underhåll, gäng som hotar personal och kunder som flyr. Flera av hyresgästerna i Norsborgs centrum har tröttnat på ägarna.

– Drömmen vore att kommunen tar över centrumet, säger Michel Abied.
ANNONS

Trasiga skyltar, krossade gatlyktor och en sönderslagen parkbänk möter Norsborgs centrums besökare. Dörrarna är rostiga och buckliga. I gången står gäng och hänger. Folk röker.

Flera hyresgäster berättar om hur de inte längre känner sig trygga och att mängden kunder stadigt minskar.

– Det är läskigt, vi hoppas kunna klara skinnet, säger en.

I början av 2000-talet köpte ett bolag som ägs av Arameisk-Syrianska föreningen i Botkyrka, Syrianska riksförbundet och Syrianska ungdomsförbundet centrumet av Botkyrkabyggen.

– Det var bra i början, men det har blivit sämre. Ägarna bryr sig inte om att rusta upp, de vet inte hur man driver ett centrum, säger Kenan Haddo som har drivit puben här i tolv år.

Michel Abied hade spelbutiken här i många år och har nyss återvänt.

– Här finns ingen skylt som berättar att det ligger ett centrum här. Avloppet är helt slut – förra veckan rann toavatten ut över golvet. Det är uselt.

Alla som Lokaltidningen Mitt i pratar med är inte lika kritiska, men en sak är de överens om: kommunen borde ta över centrumet, något som Moderaterna också föreslagit i en motion. Många vill ännu hellre att man river det och bygger ett nytt.

– Om vi inte hade gången, om butikerna var vända utåt, då skulle det inte finnas någon entré för ungdomarna att hänga i, säger Kenan Haddo.

ANNONS

Närpolisen och företrädare för kommunen tycker också att ägaren missköter centrumet och inte tar problemen på allvar. Men den kritiken håller centrumbolaget inte med om.

– Det här var främmande för oss, säger Fuat Demir.

Enligt honom är problemen i huset isolerade och beror på hyresgästerna själva. De trasiga skyltarna är hyresgästernas ansvar. Kostnaden för väktare i centrumet, som både polis och hyresgäster vill ha, har man erbjudit att dela med hyresgästerna, menar han.

Belysningen ska man byta, lovar Fuat Demir, men all skadegörelse kostar mycket pengar.

– Vi har fått byta jalusier två gånger i år. Då kanske man inte kan göra de investeringar man vill göra.

Kommunen har inga konkreta planer på att köpa centrumet men kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) lämnar en öppning.

– Det hör inte till vanligheterna att kommunen köper centrum som går dåligt, men det är inte alls uteslutet. Vi för diskussioner och jag är öppen för olika lösningar. Trygghet och trivsamma utemiljöer är superviktigt.

Kenan Haddo och Michel Abied är upprörda på hur Norsborgs centrum sköts. Gallerian har tagits över av ungdomsgäng. ”Vi känner oss inte trygga för fem öre”, säger Abied.

Fakta

De äger Botkyrkas olika centrum

Hallunda: Företaget Codan och försäkringsbolaget Trygghansa. Drivs av fastighetsjätten Colliers international.

Alby: Botkyrkabyggen.

Fittja: Fittja centrumfastigheter, ägs av två privatpersoner.

Tumba: Finländska Citycon, som också äger bland annat Liljeholmsgallerian.

Tullinge: Företaget AB Tullinge centrum som i sin tur ägs av Fastighets AB Balder och André Åkerlund AB.

ANNONS