Trötta på ständiga översvämningar

Förråden i källaren till en fastighet på Hornsbergs strand har svämmats över av avloppsvatten flera gånger i sommar.

Under flera dagar stod även hissen still eftersom vatten fyllt hisschaktet.

Flera hyresgäster som bor på Hornsbergs strand 31 som Lokaltidningen Mitt i pratat med berättar hur de fått sina saker i förråden förstörda för tredje gången i sommar.

Illaluktande vatten blandat med fett har runnit ut i förrådsutrymmena och fyllt källaren med upp till tio centimeter vatten. Både trapphuset och källaren luktar skarpt av avlopp och härsket fett när en hyresgäst visar upp sitt förråd.

– Sedan vi flyttade in för två år sedan har vi haft översvämningar sju gånger. Senaste månaden har det varit fullt med vatten här nere tre gånger. Det är en stank som jag aldrig känt tidigare, jag höll på att kräkas, säger en hyresgäst.

Familjen har fått alla sina saker, möbler och kläder, som de förvarat i källaren, förstörda.

– Den här sommaren har det varit helt hemskt, allt i förrådet är blött och luktar bajs. Jag har ringt Botrygg flera gånger men inget händer. Det jag haft i källaren har inte varit så värdefullt ekonomiskt, men foton och andra saker som betytt mycket för mig har förstörts, säger en annan hyresgäst.

Vatten har även runnit ner i hisschaktet och gjort att hissen har stått still i flera dagar i sommar och hyresgäster som bor på sjätte och sjunde våningen berättar hur de fått släpa matkassar, resväskor, barn och barnvagnar i trapporna.

– Hissen stod still även förra sommaren då jag var höggravid och inte fick gå i trappor. Då fick jag sitta inne i fyra dagar tills de fixade hissen, berättar hyresgästen.

Botrygg, som äger huset, meddelar i ett mejl till Lokaltidningen Mitt att det är en fettavskiljare som ska ta hand om avloppsvatten från en restaurang i huset som inte fungerat som den ska. Företaget håller nu på att utreda vad de ska göra åt saken.

Problemet med översvämningar har pågått sedan huset stod klart 2010. Även tidigare gånger har översvämningarna berott på att pumpen till fettavskiljaren strulat och i vintras köpte man in en ny pump.

Henrik Söderbring, förvaltningschef på Botrygg uppger att företaget kommer att betala självrisken för de hyresgäster som fått sina saker förstörda och att de håller på att ordna nya förråd i en annan del av källaren. De har även inlett en förhandling med hyresgästföreningen om någon form av reduktion av hyran.

De som bor i huset har fått foton och andra betydelsefulla saker förstörda vid översvämningarna.