Tröttnade på en stor stark

I flera år arbetade han i krogbranschen, men ledsnade på den öl han serverade i mängder.

Sedan ett år driver därför 26-årige Fredrik Tunedal ett eget bryggeri – ett av Sveriges minsta– i Hökarängen.

”No, it’s not from India, it’s from Hökarängen.”

Så står det på etiketten till Pang Pang Brewerys India Pale Ale, Hökarängen IPA. I en källarlokal, som sägs vara ett gammalt bageri, i Hökarängen brygger Fredrik Tunedal sedan ett år tillbaka sitt öl.

26-årige Fredrik Tunedal har i flera år arbetat i krogbranschen. Nästan lika länge har han tyckt att det öl som han bryggde hemma var betydligt godare än det som han serverade gästerna i mängder.

– Det finns en sanning i att samtidigt som mitt intresse för öl växte så ville jag bidra till svensk ölkultur på ett annat sätt än att servera en stor stark, säger han.

Sagt och gjort. Pang pang, helt enkelt. För ett drygt år sedan hade Fredrik Tunedal sparat ihop tillräckligt mycket drickspengar för att göra slag i saken. På annonssajten Blocket fann han ett 200 liter stort kokkärl som var till salu.

Efter ett visst antal missöden och korrigeringar av kärlet och lika många provbrygder levererade han i juli förra året sin första produkt Puttin’ In Hours till ett antal Stockholmskogar.

– Det som jag gör är helt absurt för vår generation. Att drömma är inte konstigt. Men att rent fysiskt producera någonting som går att sälja är ovanligt, säger han.

Plötsligt avbryter Fredrik Tunedal sig själv.

– Äh, nu kan vi inte prata mer. Hjälp mig att sätta på etiketter i stället, säger han.

En hjälpande hand kan behövas. I nuläget sköter han alltifrån bokföring till bryggande av 240 liter öl i veckan.

– Det här är inget mikrobryggeri, det här är ett nanobryggeri, säger Fredrik Tunedal.

– Min kapacitet är på max. Det är full fräs, men jag har faktiskt gått ner till att bara jobba sex dagar i veckan nu.

Fredriks öl serveras numera på bland annat de respekterade och prisbelönta krogarna AG och F12.

Därtill finns ölet sedan ett antal veckor nu även på vissa systembolag. De erbjuder tillverkare av lokalt producerade produkter möjligheten att lagerföra sina varor i tre av de systembutiker som är mest närbelägna produktionen.

I Fredriks fall innebär det Farsta, Högdalen och Slakthusområdet.

Lokaltidningen Mitt i följer med på en veckoleverans av nio kartonger Puttin’ In Hours-öl. På lastbryggan vid systembolaget i Slakthusområdet står butiksanställda Ludmilla och mottar nyleveransen.

– Vad bra att du kommer! För ditt öl är slut, säger hon.

Fredrik Tunedal skiner upp och levererar glatt de tre kartongerna till Ludmilla.

– Jag är väldigt nöjd. Med de förutsättningar jag hade så har jag gjort bästa möjliga. Jag tror inget så ungt bryggeri fått så bra kritik förut, säger han.

”Nu kan vi inte prata mer. Hjälp mig att sätta på etiketter i stället”, vädjar Fredrik till Lokaltidningen Mitt i:s reporter.

Jag tror inget så ungt bryggeri fått så bra kritik förut.Fredrik Tunedal, Bryggare

Fakta

Har systembolaget som kund

Ett av Sveriges minsta bryggerier, beläget i Hökarängen. Startades 2011 av Fredrik Tunedal.

Det ofiltrerade och opastöriserade ölet innehåller levande jästceller och buteljeras och etiketteras för hand.

Brygger ölen Puttin’ In Hours och Hökarängen IPA.

Puttin’ In Hours, en amerikansk pale ale, säljs på systembolaget i Farsta, Högdalen och vid Slakthusområdet.

India Pale Ale säljs på ett tiotal krogar i Stockholmsområdet, som AG, Aarts och F12.