Min lokala hjälte

Tröttnat på duvskit på busscentral

Bussterminalen i Huddinge där duvorna skitar ner.
Bussterminalen i Huddinge där duvorna skitar ner.
Duvskit i tjocka lager. Så beskrivs situationen vid Huddinge bussterminal. Kommunens utförargrupp på gatu- och parkavdelningen räcker inte till.

Terminalen vid Huddinge centrum är alldeles nerbajsad av duvskit. Trots att kommunen satt upp spärrar hjälper ingenting. Raija Kartakis brukar gå förbi terminalen och tycker att det räcker.

– Det är ett tjockt lager med duvbajs på flera ställen. Det är så skitigt så det är inte klokt och det har varit hela sommaren. Jag vet inte varför de inte städar, säger hon om situationen och målar ett scenario som hon förhoppningsvis ska behöva slippa.

– När man står i busskuren får man akta sig så man inte får en hälsning från ovan.

Utföraravdelningens chef på gatu- och parkavdelningen är på semester men Johan Hinnas som arbetar med att hålla rent berättar att det är speciella insatser som krävs. Bland annat spolas varmt vatten med högtrycksspruta mot de kontaminerade ytorna och det kan inte göras under dagen.

– Det här duvbajset måsta man sanera nattetid eftersom det annars är folk där. Fågelträck är ju väldigt smittspridande och folk är ju oroliga för det. Ska man sanera så stora grejer som en bussterminal så måste man börja med tak, väggar och sist golv. Hela ytorna måste spolas så det verkligen blir rent, säger Johan Hinnas, anläggningsarbetare på kommunens natur- och gatudrift.

Utföraravdelningen arbetar mellan sju till fyra dagtid och skulle gruppen jobba med att sanera under natten krävs beslut från en chef.

– Vi kan inte jobba under natt om inte särskilda beslut fattats, som att någon chef över oss ger oss särskilda arbetsuppgifter att det här ska ni göra.

Är duvskit ett återkommande problem?

– Ja, det är det, för när vi har sanerat så är det likadant efter en månad igen eftersom folk gillar att matar duvor och det lockar såklart dit dem.

Så din rekommendation är?

– Till att börja med att folk inte matar duvor på sådana här platser, man kan mata i en park men kanske inte i en bussterminal.

Hur pass hårt sitter duvskiten?

– Det fastnar nått enormt och blir som cement. Det går inte att gå med en trasa så är det borta.

Vad gör ni åt problemet nu?

– Vi gör vad vi kan i semestertider men vi är betydligt färre som jobbar. Det är klart att vi bryr oss om vad folk tycker men vi kan inte trolla med knäna.