Trummisen som förändrade hela musikindustrin

Lars Liljeryd är en av tre som kan vinna EPO:s European Inventor Award 2017.
Lars Liljeryd är en av tre som kan vinna EPO:s European Inventor Award 2017.
SBR är ett format som idag finns Världen över.
SBR är ett format som idag finns Världen över.
Rocktrummisen från Danderyd har förändrat hela musikindustrin trots att experterna menade att det var omöjligt. Nu är Lars Liljeryd nominerad till europeiska patentverkets (EPO) European Inventor Award 2017, i kategorin industri.

De flesta vet vad mp3 är men inte många har hört talas om SBR. Spectral Band Replication (SBR) är en teknik för komprimering av digitalt ljud som minskar ljudfilens storlek med hälften samtidigt som ljudkvaliteten hålls intakt. Experterna var eniga efter de andra ljudkomprimeringsteknikerna,  mp3 och aac, att det inte gick att komprimera mer utan att skada kvaliteten.

En av 400

Lars Liljeryd tänkte tvärtom och lyckades skapa en ny teknik som han tog patent på. Nu är han nominerad till till europeiska patentverkets (EPO) European Inventor Award 2017, i kategorin Industri. Vinnarna av innovations- och uppfinnarpriset, det tolfte i ordningen sedan starten 2006, tillkännages vid en ceremoni i Venedig den 15 juni.

– Det här är fantastiskt roligt att vara nominerad. Det var 400 väldigt kompetenta forskare och professorer som varit nominerade och nu är vi tre stycken kvar som slåss om priset. Det är såklart väldigt ärofyllt, säger Lars Liljeryd till Mitt i.

Nytt format

Lars Liljeryd har många hobbys och ljud är en av dem. Hans komprimeringsteknik SBR ingår idag som en del i de allra mest spridda formaten och metoderna för strömning, lagring och uppspelning av digitalt ljud. Tack vare tekniken kan människor världen över lyssna till musik, radiosändningar och podcasts.

– Jag har hållit på med ljud i över 40 år så för mig var det ett självklart sätt att komprimera ljud på. När jag kom på idén att börja arbeta mot denna teknik trodde jag att alla redan hade kommit på det. Men så var det inte. De var mer traditionella och jobbade enkelspårigt som de gjort tidigare, säger Lars Liljeryd.

Sålde för miljardbelopp

Storföretaget Dolby köpte hans uppfinning för 1,6 miljarder kronor. Från uppköpet och fram till sin pension 2016 jobbade Lars Liljeryd kvar som teknisk expertrådgivare. Pensionen till trots  arbetar han fortfarande vidare med ett medicinteknikföretag som han har grundat, Diabetes Tools AB. Under sina år har han också spelat trummor i flera band, bland annat i Sweet Wine som under 70-talet hade en tio-i-topplåt på Sverigelistan.

– Idag forskar jag mycket inom diabetes. Jag har bland annat utvecklat appar och nu är vi nära med en teknik som man kan operera in i ögat så de som har svår diabetes kan klara av att leva med den, säger Lars Liljeryd som själv är diabetiker.

”Lika glad oavsett om jag vinner eller inte”

Lars säger att oavsett om han vinner priset i sommar eller inte så är han lika glad ändå.

– Jag har fått göra avtryck i en hel bransch vilket är få förunnat. Jag är nöjd med det och mitt diabetesprojekt kanske jag skänker till eftervärlden som tack för all uppmärksamhet, säger Lars Liljeryd.