ANNONS

Tryck på kyrkan under årets fattigaste vecka

På Matteus kyrka märker man av ett ökat tryck från behövande under januari – årets fattigaste månad.
På Matteus kyrka märker man av ett ökat tryck från behövande under januari – årets fattigaste månad.
Nu pågår årets fattigaste vecka – de sista dagarna i januari före lön. På Norrmalm och i Vasastan är inkomsterna höga. Men en hel del lever också under mycket små omständigheter.

– Det är många som söker ekonomisk hjälp efter jul och nyår, säger Per-Ove Nelstrand, diakon i Matteus församling.
ANNONS

På lördagar kan man komma till kyrkorna på Norrmalm och få ett mål hemlagad lunch gratis. Före jul ägde lunchen rum i Matteus. Då slogs besöksrekordet med hela 340 besökare.

– Det är lite sorgligt att se antalet gäster öka så, säger Per-Ove Nelstrand. Nu har vi möjlighet att ge en riktigt god måltid, men någon gång kommer även vi att slå i taket.

Nu är vi inne i det som brukar kallas för årets fattigaste vecka. Även den som normalt har kontroll över sin ekonomi kan behöva dra åt svångremmen. Kanske vänta med att köpa något dyrt tills lönen kommer på måndag eller äta blodpudding och bönor i stället för biff till middag.

För många är ekonomin betydligt tuffare än så.

– Det finns förvånansvärt många i församlingen som har det knapert. Det trodde jag inte när jag kom hit från Huddinge. En stor del är över 55 år, har blivit av med jobbet och har svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Eller yngre som kan ha akademiska betyg men ändå av olika skäl ha svårt att få jobb.

Till Ulrika Månsson, som är budget- och skuldrådgivare på stadsdelsförvaltningen hör också fler av sig efter helgerna.

– Men det kanske inte är eftersom man handlat för mycket. Vi tror det beror på att då tar man tag i saker, säger hon. Man har varit ledig och kunnat tänka. Ofta är det personer som redan innan jul hade en knackig ekonomi, även om många konsumerar mer än de tänkt.

Äger man sin bostad har man kunnat glädjas åt låga räntor de senaste åren. För den som bor i hyresrätt har det i stället blivit dyrare.

– Det finns ganska många hyreslägenheter här i Matteus och när hyran höjs blir det kännbart, säger Per-Ove Nelstrand. För de höjer ju aningen mer i innerstan. Hyrorna per kvadratmeter är betydligt högre här än i Huddinge där jag jobbade innan.

ANNONS
Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.