De trycker pins för mänskliga rättigheter

Kompisarna startade företaget Take a Knee.
Kompisarna startade företaget Take a Knee.
Fabian Klavetoft, Max Sundberg, Samuel Bungsmuhr och Karl Frylmark.
Fabian Klavetoft, Max Sundberg, Samuel Bungsmuhr och Karl Frylmark.
Simmarkillarna från Väsby valde att kombinera sportintresse med engagemang för mänskliga rättigheter i UF-företaget. Att driva företag för att förändra samhället är en trend som växer sig allt starkare bland unga.

Väsbyborna Max Sundberg och Karl Frylmark är vänner både på Arlandagymnasiet och i simklubben. Tillsammans med två skolkamrater har de under hösten startat ett UF-företag som kombinerar sportintresset med en vilja att skapa ett mer jämställt samhälle: Take a Knee.

– Vi bestämde oss för att trycka pins med ett budskap för alla lika värde. Vi brinner verkligen för mänskliga rättigheter, säger Max Sundberg.

Deras affärsidé är alltså en pin, en dekorativ brosch, med motivet en amerikansk fotbollsspelare som knäböjer.

– Det är en rörelse i amerikanske fotboll där spelare väljer att knäböja under nationalsången för att protestera mot polisbrutalitet. Men vi ville bredda det till ett budskap för alla mänskliga rättigheter, inte bara mot polisbrutalitet och har därför budskapet Take a knee for human rights, säger Karl Frylmark.

Många orättvisor i sporten

De orättvisor som finns är något som vännerna på Arlandagymnasiet alla funderar på i vardagen.

– Vi är fyra vita, heterosexuella män och utifrån det har vi vissa privilegier i samhället, säger Max Sundberg.

– Just i sporten är det mycket som tyder på att det finns en ojämlikhet mellan könen. I till exempel MMA finns det flera olika viktklasser för män men bara ett fåtal för kvinnor, säger Karl Frylmark.

– Kollar man på vad män och kvinnor tjänar i idrotten är det stora skillnader, säger Max Sundberg.