ANNONS

Trycket stort på jazzfestival

Jazzscenen var länge ett ohotat gubbreservat. Men sedan ett par år satsar Jazzfestivalen medvetet på mångfald. Resultatet? Fler besökare, fler scener och fler sorters artister. Redan är mycket utsålt.
ANNONS

På fredag inleds ett tiodagars musikparty med över 100 konserter runt hela stan. Och till skillnad från till exempel Köpenhamns jazzfestival, där de kvinnliga rtisterna är sorgligt få, når de hos oss upp till hela 61 procent av bokningarna. Vilket på intet sätt innebär att de manliga akterna är osynliga. Jamie Cullum och Wayne Shorter tar upp lika mycket plats i marknadsföringen som Eliane Elias och Angélique Kidjo.

Sedan 2012 äger Stockholms jazzfestival rum på hösten. Och i stället för att låta allt hända på ett ställe sprider festivalen numera ut sig över mer 30 scener.

För festivalgeneralen tillika vd:n för Fasching Lena Åberg Frisk har satsningen på mångfald lett till såväl konstnärliga som besöksmässiga framgångar.

– Det blir en helt annan grej. 2012 hade vi 12 000 besökare och 2013 kom 15 000. I år ser det ut att öka ännu mer. Biljettförsäljningen startade tidigare och en hel del är redan utsålt.

Numera kan man gå på jazzfestival både på de klassiska scenerna inne i stan och utanför tullarna.

– I år gjorde vi medveten satsning på att komma längre utanför stan. När den första listan med anmälda arrangörer var klar gav vi oss ut och letade. Så det handlar om att jobba med mångfald på alla plan.

Konstnärliga uttryck, kvinnligt och manligt och flera sätt att vara arrangör. Det är allt från superproffsen på Konserthuset och Kulturhuset till arrangörer som verkar ideellt och lokalt.

– Vi vill gärna lyfta fram dem eftersom de är en del av musiklivet.

Det har skett en föryngring både av musiker och publik, berättar Lena Åberg Frisk. Foto: Robert Blombäck

ANNONS
Fakta

Jazzfestivalen har spridit sig

Många av festivalens scener, som Fasching, Glenn Miller Café, Kulturhuset och Hotell Hellsten ligger i innerstan.

Rigmor Gustafsson med Dalasinfoniettan spelar på Kulturhusets Stora scen nu på fredag.

Angélique Kidjo i Kulturhusets studio på söndag.

Wayne Shorter på Konserthuset nästa lördag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.