Trygga i Rågsved trots svartlistning

Tarik Tanjawi, 33, känner sig trygg i Rågsved och har aldrig sett något våld under de tre år han bott här.
Tarik Tanjawi, 33, känner sig trygg i Rågsved och har aldrig sett något våld under de tre år han bott här.

Året inleddes med flera skottlossningar. Nu hamnar Hagsätra och Rågsved på polisens lista över de mest utsatta områdena i Sverige. Men de Rågsvedsbor som vi talar med tycker att området är lugnt.

Tarik Tanjawi, 33, har bott i Rågsved i tre år. Dessförinnan bodde han i Hammarbyhöjden.

– I Rågsved är det fler personer med utländsk bakgrund och mer liv i centrum. I Hammarbyhöjden är det tyst, annars är det ingen större skillnad, säger han.

Han känner sig trygg i Rågsved, även när han går hem från tunnelbanan mitt i natten. Han har aldrig sett något våld under de tre år som han bott här.

– Jag har sett ett par brända bilar, det är allt.

På öppna förskolan träffar vi Kaan Özsan. Hans fru startade manifestationen ”För ett tryggare Rågsved” efter skottlossningarna i början av året.

– Efter det har det varit lugnt. Jag vet inte vad det beror på. En manifestation får inte stopp på det, men den kanske fick de kriminella att tänka till att vem som helst skulle kunna hamna i vägen, säger han.

Kaan Özsan tycker att det är lugnt och tryggt i Rågsved. Sedan årsskiftet är det tio extra poliser i området och han har märkt av den ökade polisnärvaron på ett personligt plan.

– Sedan vi fick en liten dotter brukar jag gå ut och röka. Flera gånger när jag har gått ut på kvällen för att röka har jag stött på polisen. De har frågat mig om leg. Det har jag inte haft, jag har ju gått ut i pyjamasbyxor. Men då har vi stått och snackat en stund.

Kaan Özsan tror inte att fler poliser är lösningen, men har inget emot deras närvaro.

– Poliser löser inte våld, de löser inte problemet. Men de kan ha en avskräckande effekt, säger han.

Nyligen släppte polisen en rapport där landets 53 mest utsatta bostadsområden listas. Hagsätra/Rågsved hamnar på plats 29. Östberga är också med på listan, på plats 38.

Ett område måste ”uppfylla” vissa kriterier för att hamna på listan. Det handlar om låg socioekonomisk status, förekomst av hot och utpressning, öppen narkotikahandel och offentliga våldshandlingar. Ofta har kriminella gäng fäste i området och det finns en rädsla för att tala med polisen.

Vid årsskiftet fick Rågsved tio nya poliser för att öka tryggheten, eftersom den upplevda otryggheten varit stor i området.

– Vi måste vara där och ha örat mot marken. Det handlar om att jobba förebyggande så att inte unga rekryteras in i kriminalitet. Poliserna ska vara ett naturligt inslag, de ska inte bara vara där vid brott, säger Malin Därth, kommunpolis vid Farstapolisen.

Polisen samarbetar med socialtjänsten, skolan och föräldrar för att förebygga brottslighet bland ungdomar.

– Kring t-banan, där det rör sig mycket ungdomar, sker det viss narkotikaförsäljning. Vi ska vi gå in som kil däremellan. Det handlar om att skapa dialog och visa på andra vägar, men också lagföra brott, säger Malin Därth.

Hon ser inte skottlossningarna som en händelse helt isolerad från Rågsved, som kunde ha hänt var som helst.

– De har viss anknytning till området. Vi vet vilka det är. En del unga ser säkert upp till de kriminella. Det kan ske en långsam acklimatisering och plötsligt befinner man sig på fel plats vid fel tillfälle och kan inte backa ur.

Känner du dig trygg i Rågsved?

Amanda Stagård Vedin, 22, Hagsätra:

– Jag tycker att det är lugnt. Jag känner mig trygg här. Vi har inte bott här så länge, men att det skulle vara otryggt var ingenting vi tänkte på när vi flyttade hit. Min svärmor har bott här länge.
Kaan Özsan, 35, Rågsved:

– Jag har bott här i 1,5 år och jag tycker att det är lugnt. Jag känner mig alltid trygg. Jag har bott i Angered i Göteborg så jag är van vid skottlossningar och brända bilar, haha. Man märker av att det är fler poliser här nu. De är inte lösningen på problemet, men de kan ha en avskräckande effekt.
Iman Al Hamado, 35, Rågsved:

– Jag trivs bra och jag tycker att det känns tryggt. Jag är inte orolig för att gå ensam från tunnelbanan eller så. Det har varit ett par bilbränder, men det kan ju vara försäkringsbedrägerier. Skottlossningar kan hända var som helst.