ANNONS

Trygga pengar ska göra Stadshagens natur säkrare

Stadshagen splitt
Pengarna ska gå till Stadshagens naturområde, där man bland annat vill försöka motverka missbruksproblematik i närheten av Sankt Göran.
Kungsholmen får pengar för att göra Stadshagen tryggare.
200 000 kronor ska gå till att röja sly och få bort missbruksproblem.
ANNONS

I år finns 100 miljoner kronor i stadens trygghetsfond som bland annat stadsdelarna och trafikkontoret kan ansöka om för att förbättra tryggheten runt om i staden.

Tre gånger under året delas pengarna ut, och på torsdagen beslutade trygghetsutskottet hur 26,1 miljoner av dem ska fördelas.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning får 200 000 kronor.

Så satsar Kungsholmen

Pengarna ska gå till Stadshagens naturområde, där man bland annat vill försöka motverka missbruksproblematik i närheten av Sankt Görans sprututbyte.

Sly ska röjas och insynsskyddade platser ska öppnas upp. Men ett byte av skyddsstaketet på Stadshagsberget och grusning av stigar i området kan också utföras.

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD), som själv bor i området, tycker att Stadshagen på det stora hela är tryggt, men att det finns utrymme för förbättring.

– Jag välkomnar den nya bebyggelsen kring S:t Göran och Stadshagens tunnelbanestation. Det förekommer en del som inte alltid är så trevligt där, så ny bebyggelse kommer förvandla området och göra det mer tryggt, säger han.

Efter rånet: Nu vill staden göra Hjorthagens IP tryggare

ANNONS

Hälften levde upp till kraven

Grundförutsättningen för att få pengar till trygghetsinvesteringar är att platsen upplevs som otrygg och att det kan verifieras till exempel genom polisens rapporter eller att medborgare har hört av sig.

Därefter måste stadsdelen kunna visa att den åtgärd man söker pengar för bidrar till att tryggheten ökar. Uppfylls de två parametrarna är sannolikheten stor att man får ta del av pengarna ut trygghetsfonden.

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna

Erik Slottner (KD)

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna utan kommer en nämnd in med en ansökan som håller måttet så godkänner vi den. Vi är tuffa men rättvisa när vi värderar ansökningarna, säger Erik Slottner.

Samtliga ansökningar som levde upp till kraven, vilket var ungefär hälften av de ansökningarna som kom in till årets första utbetalning, fick godkänt.

– De 100 miljonerna ska däremot inte gå till sådant som att laga trasiga och nedklottrade parkbänkar, utan det förväntar vi oss att de som äger bänkarna tar hand om. Utan det man ansöker om pengar för ska alltså tillföra något nytt, säger Erik Slottner.

Fakta

Så här fördelas pengarna

Norrmalm: 2,4 miljoner kronor

Kungsholmen: 0,2 miljoner kronor

Östermalm: 0,3 miljoner kronor

Enskede-Årsta-Vantör: 7,6 miljoner kronor

Farsta: 3,4 miljoner kronor

Hägersten-Liljeholmen: 2,6 miljoner kronor

Hässelby-Vällingby: 1,9 miljoner kronor

Rinkeby-Kista: 0,4 miljoner kronor

Spånga-Tensta: 1,4 miljoner kronor

Skarpnäck: 0,3 miljoner kronor

Älvsjö: 4,0 miljoner kronor

Trafiknämnden: 1,6 miljoner kronor

Totalt: 26, 1 miljoner kronor

Källa: STOCKHOLMS STAD
ANNONS