Nu ska VH bli tryggare – 30 börjar nattvandra

Mikael-Fredrik och Ulrika Wegebrand är några av de föräldrar och vuxna i Västerhaninge som nu ska göra orten tryggare igen.
Mikael-Fredrik och Ulrika Wegebrand är några av de vuxna som vill göra VH tryggare igen.
Trygghetsmötet i Västerhaninge på onsdagen drog över 60 personer – och 30 nya nattvandrare ska göra Västerhaninge tryggare. "Det var otrolig respons", säger Ulrika Wegebrand, 39.

Narkotikapåverkade ungdomar, skadegörelse, hot, buskörningar, blottanden och förföljelser.

Under året har många Västerhaningebor upplevt att det blivit otryggare i kommundelen, och därför kallade en grupp föräldrar till ett trygghetsmöte i onsdags på Björnvägen.

Och det blev stor uppslutning.

30 personer börjar nattvandra

Över 60 personer kom, 30 personer skrev på för att börja nattvandra.

På plats var även kommunpersonal, polis, civilförsvaret, personal från Tungelsta fritidsgård samt nattvandrarna från Jordbro.

– Vi pratade om behovet av nattvandring och problemet med alkohol och droger bland våra unga, säger Ulrika Wegebrand, 39, själv fembarnsmamma och en av föräldrarna som drog ihop mötet.

Själv bor hon på Åbylundssidan i Västerhaninge, och hon tycker att man ser problemen i stora delar av orten.

– Det röks hasch i väldigt låga åldrar. Det dealas knark helt synligt, bland annat vid skogsområdena på Åbylundssidan. Ungdomarna sitter på våra skolor och dagis på kvällarna, och vi hittar ölburkar, brända skedar med folie runt och kanyler. Var detta kommer från vet vi inte.

Ulrika Wegebrand säger att de vuxna är rädda att småbarn ska gräva upp kanyler ur sandlådorna, eller att de hittar kompletta droger.

– En kvinna på mötet sade att hon plockar upp omslag till narkotikatabletter som ungdomarna köper. Vem vet, barn kanske tror att det är godis, säger Ulrika Wegebrand.

– Detta har kunnat försiggå för att vi vuxna inte synts i Västerhaninge. Vi kan ju inte stoppa narkotikahandeln, men vi kan minska möjligheten för de unga att få tag på det. Klart är att vi kan göra skillnad, fortsätter hon.

Vill vara igång inom en månad

Enligt kommunens personal på plats hade det aldrig varit så mycket folk som i onsdags på ett nattvandringsmöte.

– Nästa vecka ska vi ha ett nytt möte för att styra upp nattvandringen. Jag hoppas vi kan vara ute och knalla inom en månad. Nu kommer snart sommaren och då kommer allt fler ungdomar vara ute, säger Ulrika Wegebrand.

Den nystartade nattvandringen i Västerhaninge ska försöka samarbeta med de andra nattvandrarna i kommunen och fritidsgårdarna.

–  Vi får vår nya samlingsplats i en lokal på Vargvägen, där vi även hoppas på en del aktiviteter för barn och unga, säger Ulrika Wegebrand.

*Den som vill hjälpa till att nattvandra i Västerhaninge kan ta kontakt med nystartade facebook-gruppen ”Nattvandrarna i V-H”.