ANNONS

Tryggare för kvinnor med sällskap i spåret

Mordet i Väsby har berört många – även i Sollentuna. Löparen Petra har startat en facebookgrupp för kvinnor som inte vill jogga ensamma.
ANNONS

Sociala medier har fyllts av bilder på personer som springer till minne av den 21-åriga kvinnan som hittades mördad vid ett löparspår i Väsby.

Förra söndagen uppmanades löpare landet runt att ge sig ut och ”Springa med kärlek”, som eventet kallades.

Camilla Bjurlemark var en av många Sollentunabor som deltog. Hon sprang i elljusspåret i Rotebro.

– Det var mycket mer folk än vanligt. Man märkte verkligen att många hade gett sig ut, säger hon.

Tanken bakom eventet var inte bara att hedra 21-åringen, utan också att manifestera mot att kvinnor inte kan träna ensamma utan att behöva vara rädda.

I Sollentuna tog löparen Petra den tanken ett steg längre. Hon skapade en facebookgrupp där kvinnor i kommunen kan hitta löpsällskap.

– Syftet är att man ska kunna känna sig trygg och inte behöva springa ensam, säger Petra.

Gruppen är hemlig, så att ingen med fel intentioner ska kunna ta reda på när någon ska ut själv och springa. Trots det har den växt snabbt.

– Jag bjöd in vänner, 16 stycken tror jag, och skrev att de gärna får bjuda in sina vänner också. Sedan var vi över 70 personer på bara en halv dag, säger Petra.

ANNONS

Men det är inte bara privatpersoner som har engagerat sig. Brandkåren Attunda var på plats där 21-åringen hittades död varje dag under förra veckan och veckan innan det.

– Vi var där i samband med händelsen. Sedan har vi varit vid elljusspåret på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen varje dag sedan dess, säger räddningschefen Ida Texell.

I fredags joggade också Farsor och Morsor i Sollentuna för att skapa extra trygghet längs kommunens löpstigar.

– Vi hade planerat att dra igång en gruppjogg som en rekryteringsaktivitet. Nu la vi den lite tidigare i samband med det här för att vara ute och synas i elljusspåret också, säger Jan Herremo, kassör för Farsor och Morsor i Sollentuna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.