Trygghet i ett litet paket

Amanda Tamme, Louise Ekdahl, Petra Andersson och Lovisa Tillström använder själva överfallslarm av samma sort som de säljer.
Amanda Tamme, Louise Ekdahl, Petra Andersson och Lovisa Tillström använder själva överfallslarm av samma sort som de säljer.
Det är alldeles för många överfallsbrott i Stockholmstrakten tycker fyra elever på Marina läro­verket i Stocksund.

Därför startade de ett företag som säljer överfallslarm.

Vinsten skänker de till Brottofferjouren.

Amanda Tamme, Louise Ekdahl, Petra Andersson och Lovisa Tillström är elever i årskurs tre och läser samhällsvetenskaplig linje med inriktning på ledarskap och kommunikation. När det var dags för projektarbete i höstas valde de fyra klasskamraterna att prova på att driva företag. Något som var mycket populärt i klassen där det bildades åtta företag som projektarbete.

Höga siffror för antalet misshandelsbrott och sexualbrott avgjorde vilken typ av företag tjejerna skulle starta. De ville hjälpa till att skapa ett tryggare Storstockholm.

– Det är klart att vi själva känner oss otrygga när vi går hem. Man tittar sig över axeln och lyssnar på fotsteg. Samtidigt, när man pratar med kompisar, får man känslan av att alla tänker och hoppas att det inte händer oss själva, säger Louise Ekdahl, 18, som är vd i företaget.

Petra Andersson, 18, är produkt och mark­nads­förings­ansvarig, Amanda Tamme, 19, är ekonomi och för­säljningsansvarig och Lovisa Tillström, 18, är administratör.

De undersökte marknaden i jakten på det mest kraftfulla överfallslarmet och hittade det i England. Larmet har en prestanda på 130 decibel, vilket är ett starkare ljud än det som kommer från en ambulanssiren.

– Vi säljer en bit trygghet, säger Amanda Tamme.

– Vi vill dra vårt strå till stacken för ett tryggare Stockholm, säger Louise Ekdahl.

Överfallslarmet väger inte mycket och sitter på en liten nyckelhållare. För att utlösa det drar man i en sprint och trycker sedan på en knapp. Deras företag heter Save your sister save yourself. De har en webbshop och i förra veckan hade de sålt 160 överfallslarm.

– Vi hade en säljtopp i december. Många köpte överfallslarmet som julklapp, säger Louise Ekdahl.

Vinsten från försäljningen går till brottsofferjouren som gruppen besökte innan de beslutade vart vinsten skulle gå. De fick förtroende för dem som arbetar där och tyckte att det var bra att vinsten kunde gå till vittnesstöd och till utbildning av volontärer på brotts­offerjouren.

– Vi vill ge något tillbaka till samhället genom att ge ett litet avtryck, säger Louise Ekdahl.

Nyligen ställde de ut på Ung före­tagsamhet-mässan och Louise Ekdahl kom på andra plats när den bästa säljaren utsågs bland 1 500 utställare.

När de går ut skolan i vår är deras företag nerlagt. Men de tycker att de har lärt sig massor på att tillämpa sina kunskaper i att driva företag.

– Det har varit jättekul och har startat ett entreprenörstänk hos oss, säger Amanda Tamme.