Tryggheten ska öka med fler poliser

Anders Rissel.
Anders Rissel.
Många upplever att våldet ökar i Sundbyberg. Inte minst när grova våldsbrott, som förra veckans dubbel­mord, sker.
Nu satsar polisen på ett flertal åtgärder för att öka tryggheten och minska våld och andra brott. Hallonbergen och Rissne får snart fler områdespoliser.

Tre mord har inträffat 
i Sundbyberg, bara i år. Utöver det har flera uppmärksammade grova våldsbrott ägt rum de senaste månaderna­, främst i Hallon­bergen och Rissne. Det är också här som polisen kommer att satsa extra i år.

För några veckor sedan berättade Mitt i om polisens fokusområden för 2017, de så kallade medborgarlöftena­. Målet är att specifika insatser ska minska brottslig­heten och öka tryggheten.

Lokalpolischef Anders Rissel betonar att grova våldsbrott sällan drabbar ”vanligt folk” och att Sundbyberg generellt är tryggt att bo i. Men i både Rissne och Hallonbergen finns en otrygghet bland invånare som man kopplar till olika typer av brottslighet.

– Det här är områden där det finns grov organiserad brottslighet och ett antal individer som lever på kriminalitet. Narkotika säljs mer eller mindre öppet på Rissne torg och i garage till exempel, säger Anders Rissel.

Linda Sandahl känner sig inte trygg i Rissne och upplever att våldet ökar. Bra med fler poliser och vuxennärvaro, anser hon.

Polisen har identifierat ett antal personer.

– De här kriminella individerna skapar sina egna regler och får kontroll över området. Det kan vara att de går in i affärer och plockar på sig eller skapar otrygghet genom­ snabba körningar.

Senast i sommar ska fler områdespoliser rekryteras till Rissne och Hallonbergen. Polisen ska också fotpatrullera oftare och stärka­ samverkan med de nattvandringsgrupper som finns 
i stadsdelarna, enligt logiken att fler vuxna ute ökar tryggheten.

Det finns en förortsromantik­, en machobild som skapar en förväntan på att man ska vara­ på ett visst sätt

Men förutom att vara där, gripa och lagföra krävs flera insatser, från många aktörer, anser Rissel.

– Vi kan förbättra oss och vara på rätt plats, men den stora lösningen har alla tillsammans.

– Det här är unga vuxna som står utanför samhället­. En hierarkisk miljö, där de yngsta som tycker det är häftigt dras in och utnyttjas. Det finns en förortsromantik­, en machobild som skapar en förväntan på att man ska vara­ på ett visst sätt. Från stadens sida finns ett ansvar att jobba med integration och att hjälpa till att hitta en framtidstro.

Antalet anmälda våldsbrott ökar något i Sundbyberg. Men de flesta händelserna rör inte Rissne eller Hallonbergen, utan centrala Sundbyberg.

– Vi har sett att en stor del av våldsbrotten kan knytas­ till krogmiljön i centrum­.

Ett medborgarlöfte från polisen är därför att öka närvaron i centrum helger och nätter och stärka tillsynen av stans krogar.

Höstens rånvåg i Sundbyberg fick genomslag i våldsbrottstatistiken. Förra veckan väcktes åtal mot tre ungdomar som tros vara en del av stor rånvåg i Sundbyberg, Kista och Solna.

– Det var en väldigt ful brottslighet som drabbade personer som gick ensamma­ på mörka platser. Vi lade ned stor utredningskraft på det och lyckades identifiera­ ett antal personer. Efteråt­ kunde­ vi se att brottslig­heten gick ned, säger Anders Rissel.

Många upplever att våldet ökar i Sundbyberg. Inte minst när grova våldsbrott, som förra veckans dubbel­mord, sker.
Nu satsar polisen på ett flertal åtgärder för att öka tryggheten och minska våld och andra brott. Hallonbergen och Rissne får snart fler områdespoliser.

Läs mer: Så vill staden öka tryggheten

Så trygg är din stadsdel i Sundbyberg