Tryggheten större i Klara – efter polisinsats

Polisinsats Sergels torg
Polisens insats har pågått i lite drygt två veckor och verkar ha givit resultat.
Efter en lång tid av ungdomsbrottslighet i Klarakvarteren har polisen de senaste veckorna genomfört en insats för att öka tryggheten i området.
Något som verkar ha givit resultat. Men risken är att brottsligheten bara byter plats.

Klarakvarteren har länge varit ett problemområde med främst narkotika- och våldsbrott. De som främst står för brotten är enligt polisen ensamkommande unga utan vårdnadshavare och andra utsatta ungdomar.

I somras eskalerade situationen, främst kring Centralstationen och Sergels torg, och polisen bestämde sig för att tillsätta en insats. Något som pågått i lite drygt två veckor.

– Det innebär att vi har ökat numerären och närvaron i området, säger Måns Gauffin, biträdande polisinsastschef på Norrmalmspolisen.

Upplevt ökad trygghet

Och insatsen verkar ha givit resultat.

– Vi har inga siffror på det, men allmänheten och näringsidkare i området upplever en ökad trygghet.

Hur mäter man trygghet?

– Det är såklart svårt att mäta upp. Trygghet är ju en upplevd känsla och något som skiftar från person till person, men indikationerna vi fått nu tyder på att brottsligheten gått ner.

Positivt att brotten byter plats

En farhåga är att ungdomsgängen och brottsligheten i och med polisens insats istället byter plats eller sprider ut sig. Men med det finns även en positiv aspekt enligt Måns Gauffin.

– Det betyder ju också att vår brottsbekämpning sprider sig och vi får kunskap om fler platser.

Just nu är det oklart hur länge till insatsen kommer pågå, och hos polisen analyseras sätt på hur de ska arbeta vidare i de utsatta områdena. Det finns flera förslag, men inga som Måns Gauffin kan gå in på närmare.

– Vårt jobb är att se till att läget inte förvärras. Vi kommer aldrig att helt lämna platsen. Men just nu filar vi på hur vi ska arbeta vidare på bästa sätt.

Hur ska ni komma till bukt med ungdomsbrottsligheten på sikt?

– Det är en stor fråga som har med politiken att göra. Med det man kan konstatera ät att man måste få de här ungdomarna att hitta nånting annat att göra än att hänga på Sergels torg, säger Måns Gauffin.