ANNONS

Trygghetsboendet på Djurö blir dyrt för kommunen

Ideskiss över det nya trygghetsboendet på Djurö.
Ideskiss över det nya trygghetsboendet på Djurö.
Det nya trygghetsboendet som byggs på Djurö blir en dyr historia för kommunen – som beräknas dras med ett budgetunderskott på tre miljoner årligen.
På sikt kan Värmdö kommun tvingas sälja boendet – antingen till privat aktör eller VärmdöBostäder.
ANNONS

I dag har Värmdö ett trygghetsboende som ligger i Hemmesta. Det ägs av det kommunala fastighetsbolaget VärmdöBostäder. Boendet, som består av 20 lägenheter är populärt, just nu står cirka 270 personer i kö till bostäderna.

Till sommaren ska Värmdös nya trygghetsboende för äldre stå klart på Djurö intill Djuröhemmet.

Stort intresse för Djuröboendet

Det nya trygghetsboendet på Djurö är ännu inget kösystem, men det har redan kommit in 62 intresseanmälningar till de 32 bostäderna, som är tänkta att bli hyresrätter.

Kommunen räknar med att antalet sjunker något när hyrorna fastställs, eftersom det rör sig om nyproduktion som brukar innebära högre hyror än genomsnittet.

Enligt en värdering av fastigheten uppskattas en genomsnittlig lägenhet på 53 kvadratmeter få en månadshyra på 9 275 kronor.

Kan behöva sälja

På sikt kan kommunen behöva sälja det nya trygghetsboendet. Enligt Värmdö kommuns policy för verksamhetslokaler ska kommunen endast äga fastigheter och lokaler som ingår i den kommunala verksamheten.

Kommundirektör Camilla Broo har på uppdrag av en majoritet av politikerna utrett trygghetsboendet, och tittat på om det ska vara kvar i kommunal regi eller säljas till en privat aktör.

Kommunen har låtit göra två olika värderingar av fastigheten. Skulle den säljas med hyresrätter värderas fastigheten till 73 miljoner kronor. Som en fastighet med bostadsrätter värderas priset till 90 miljoner kronor.

ANNONS

Stort underskott

Bostäderna blir kostsamt för kommunen oavsett vilken boendeform det blir. Enligt utredningen kommer boendet att dras med ett årligt budgetunderskott på närmare tre miljoner kronor.

Något politiskt beslut om en eventuell försäljning är inte taget än.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.