ANNONS

Nya trygghetsboendet på Djurö säljs inte i nuläget

Majoritet för Värmdö består av MP, KD, M, L och C.
Majoritet för Värmdö består av MP, KD, M, L och C.
Det nya trygghetsboendet för äldre som byggs på Djurö har blivit en het fråga för politikerna i Värmdö kommun.
På senaste kommunfullmäktige avslog Majoritet för Värmdö förslaget från Socialdemokraterna om att låta Värmdö Bostäder ta över trygghetsboendet.
ANNONS

Trygghetsboendet kan komma att säljas på sikt, vilket Mitt i har skrivit om tidigare.

Socialdemokraterna i Värmdö vill att Värmdö Bostäder tar över trygghetsboendet.

Risken som Socialdemokraterna ser är dels att en utförsäljning till högstbjudande blir till dyra bostadsrätter som de med störst behov aldrig har råd att köpa, dels att hyrorna kan bli ännu högre när en privat värd vill maximera sin vinst, meddelade de tidigare i år. 

På senaste kommunfullmäktigesammanträdet valde Majoritet för Värmdö att avslå Socialdemokraternas yrkande om att inleda en diskussion med Värmdö Bostäder för att överlåta trygghetsboendet till dem.

”Det är orimligt för kommunen att göra en kapitalförlust genom försäljning av trygghetsboendet på Djurö för att ett privat bolag ska få göra motsvarande i vinst och det blir konsekvensen av Socialdemokraternas förslag. Beslutet om att bygga trygghetsboendet på Djurö fattades 2014. Boendet färdigställs nu och kostnaderna blir höga vilket bekräftar bilden av att kommunen inte alltid bör bygga i egen regi.”, skriver Majoritet för Värmdö i ett gemensamt uttalande.

Inte helt kommunalt

Värmdö Bostäder ägs till hälften av ett privat bolag.

”För att en överlåtelse av Trygghetsboendet ska kunna ske måste värdet på trygghetsboendet skrivas ned – affären skulle därför bli en förlust för kommunen och på samma gång bli vinst för Värmdö bostäders privata delägare.”, enligt Majoritet för Värmdö.

ANNONS

Ansvarslöst av majoriteten

Oppositionen tycker det är ineffektivt och slösaktigt att utveckla en parallell förvaltningsorganisation.

– Värmdö Bostäder har redan hyresrätter på Djurö och en vana att förvalta just trygghetslägenheter. Det hade varit mer ansvarsfullt med skattekronorna att låta vårt eget bolag sköta detta, säger Mikael Lindström, kommunalråd i opposition (S).

– Fullmäktigedebatten tydliggjorde att Deshira Flankör (M) har problem i relationen med Rikshem, men det kan inte gå ut över Värmdös skattebetalare. Vi säger alltjämt nej till en privatisering av Djurö trygghetsboende, avslutar Lindström.

Tills vidare kommer det nya trygghetsboendet på Djurö att ägas av Värmdö kommun.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.