SL:s trygghetsnota: 300 miljoner

Ordningsvakt i tunnelbanan.
Ordningsvakt i tunnelbanan.
SL betalar närmare 300 miljoner kronor per år för att hålla kollektivtrafiken trygg och säker. Det är notan för de ordningsvakter och väktare som ersatt polisen senaste åren.

Summan som SL betalar för olika tjänster som ska öka säkerheten och tryggheten i kollektivtrafiken har stigit till närmare 300 miljoner kronor per år, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

2014 var notan hälften: 150 miljoner. Det beror på att polisen inte är lika närvarande och att SL betalar för fler ordningsvakter. En vanlig vardag finns det nu runt 80 ordningsvakter i SL-trafiken.

– Det här är tyvärr pengar vi måste betala eftersom polisen är allt mindre närvarande inom SL-trafiken, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till SVT.

Väktare mot klotter

Förutom ordningsvakterna, som har polisliknande befogenheter, anställer SL väktare som ska skydda SL:s fordon, lokaler och depåer mot skadegörelse och klotter.

– Klottret kostar inte bara mycket pengar, utan leder ofta till att tåg måste ställas in vilket drabbar tiotusentals resenärer. Det är inte ovanligt att säkerhetsdetaljer på fordonen målats över och då måste tågen tas ur trafik, säger Claes Keisu till SVT Nyheter Stockholm.