Enskede-Årsta-Vantör får störst del av trygghetsmiljonerna

Trygghetspengar ska göra Enskede-Årsta-Vantör tryggare.
Trygghetspengar ska göra Enskede-Årsta-Vantör tryggare.
Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsområde får drygt 5 miljoner kronor för att öka tryggheten. Det beslutade Stockholms stads nystartade trygghetsutskott i onsdags.

Trygghetsutskottet fördelar bland annat pengar ur sin trygghetsfond. En av de stadsdelar som sökt pengar till trygghetsinvesteringar är Enskede-Årsta-Vantör som i onsdags tilldelades drygt fem miljoner kronor.

Det här ska pengarna läggas på:

  • Vid Årsta partihallar ska en gångstig breddas, belysningen ska bli bättre, området ska röjas upp och klottersaneras.
  • Dalbottenparken ska få bättre belysning, fler bänkar och blomlådor.
  • Motionsspåret i Högdalen får bättre belysning och markarbeten.
  • Sandbergs kyrkogård får pengar till mer belysning.

– Belysning är det som är tydligast koppla till trygghetsaspekten. I mörka miljöer vill människor inte gärna vistas. Så när vi går igenom ansökningar så bifaller vi gärna sådana, säger Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd och ordförande i trygghetsutskottet.

Ska känna sig trygg oavsett plats

Stadsdelarna har själva fått definiera vilka områden som är i behov av extrainsatta åtgärder för att öka tryggheten och därefter kunnat ansöka om pengar. Under onsdagens utskottsmöte behandlades ansökningarna och drygt 11 miljoner beslutades att läggas på trygghetssatsningarna.

Miljonerna ska bland annat räcka till förbättrad belysning i parkområden, upprustning av torg, utplacering av bänkar, röjning av buskage, aktivitetsanläggningar och pollare för att hindra olovliga körningar.

– Oavsett var i staden man bor ska människor kunna känna sig trygga när de rör sig utomhus. Min förhoppning är att åtgärderna vi nu tagit ska leda till att trygghetssituationen på dessa platser förbättras och att fler stadsdelar inventerar och kommer med ansökningar om trygghetsinvesteringar, säger trygghetsrådets ordförande. 

Fakta

Så fördelas trygghetsmiljonerna

Enskede-Årsta-Vantör: 5,25 miljoner kronor

Farsta: 1,1 miljoner kronor

Skärholmen: 2 miljoner kronor

Älvsjö: 0,7 miljoner kronor

Rinkeby-Kista: 2 miljoner kronor

Källa: Stockholm stad