ANNONS

Trygghetsvandra i Hagsätra och Rågsved

ragsved
Vandringarna ska göra Rågsved tryggare och trevligare på lördagskvällarna.
Nu startar trygghetsvandringar i Hagsätra och Rågsved på lördagskvällarna.
I morgon, 18 februari, är det dags för den första vandringen.
ANNONS

I morgon, lördag, går startskottet för vårens trivselsvandringar i Rågsved. Sedan blir det varje lördagskväll mellan klockan 21 och 23.

– Vi har haft vandringar tidigare, men inte i så här organiserad form. Nu är fältare och polis med vid utsättningen. De berättar hur de jobbar och hur man når dem på bästa sätt, säger Arne Bergqvist, enhetschef för Rågsved och Hagsätra fritid på stadsdelsförvaltningen.

Samlingen är vid Rågsveds fritidsgård där deltagarna delas in i mindre grupper. Västar och mobil finn satt låna. Kontaktnummer till polis och fältassistenter delas ut på plats. Det kommer att finnas en dagbok där deltagarna kan anteckna och summera händelser under kvällen

– Målet är att genom fler öron och ögon ute skapa mer trivselkänsla i området. Vi är synliga i västar vilket skapar trygghet. De som vill stöka till störs ju av att det är många vuxna i västar ute. Och de som kommer hem ensamma med tunnelbanan kan känna sig tryggare, säger Arne Bergqvist.

Vad ska deltagarna göra om det blir oroligheter?

– De iakttar och anmäler direkt om det händer något brottsligt. Är det något mindre kan de höra av sig till fältarna, säger Arne Bergqvist.

Trivselvandringarna arrangeras i samverkan med lokala föreningar, stadsdelsförvaltningen, bostadsbolag och lokala polisen. Alla är välkomna att vara med.

– En vinst med det här är ju att människor från olika föreningar träffas och pratar med varandra under tiden. Det skapas en massa kontakter.

Tror du att det blir svårt att locka folk?

ANNONS

– Det kan ju vara det i början innan det har satt sig. Jag har tidigare ordnat vandringar i Hagsätra en gång i månaden. Det blev alltid osäkerhet kring vilken dag det var. Nu kör vi varje lördag hela året. Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt.