Tryggt med cykelsnut

Mats Hessler pekar ut dagen.
Mats Hessler pekar ut dagen.
Polisen Ann-Sofie Gustafsson bjuder volontärerna på kaffe innan hon hoppar upp på cykeln.
Polisen Ann-Sofie Gustafsson bjuder volontärerna på kaffe innan hon hoppar upp på cykeln.
När villorna står sommartomma slår tjuven till. I Södra Roslagen besöker grannsamverkan, volontärer och polisen utsatta områden - till fots och på cykel.

– Vi har gjort 20 insatser i sommar, säger Mats Hessler, polis.

Sju inbrott och inbrottsförsök har det varit på raken i Österskär, kring Sörahemsvägen, Riddarvägen och Borgvägen, enligt polisen Mats Hessler.

I onsdags gjorde en grupp polisvolontärer, grannsamverkan i Täby och Danderyd, samt två cyklande poliser gemensam sak och besökte området för att prata med folk och skapa trygghet.

– Den här perioden är vi som mest bortresta, då sker flest inbrott. Därför tänkte vi: Kan vi inte hitta på något den här perioden. Och nu är vi här, säger Mats Hessler polis.

Under sommaren har gruppen gjort 20 insatser i de inbrottsutsatta nordostkommunerna Österåker, Vaxholm, Täby Danderyd och Vallentuna.

Volontärer och grannsamverkan promenerar runt i sina gula västar. Poliserna cyklar.

– Man får en helt annan kontakt med folk när man cyklar, säger Mats Hessler.

Att det är lätt att få kontakt med folk och prata säkerhetsfrågor, tycker också Mats Söderberg, grannsamverkan Täby.

– Vi är så populära. Det här är roligt och viktigt, säger han.

En gata eller ett område som haft inbrott är alltid extra utsatta för nya inbrott, berättar Mats Hessler. Mönstret känns igen på många håll. Därför är det bra om de som bor i området är uppmärksamma. Kanske är en okänd bil ute och rekognoserar.

– De bästa väktarna är de som bor i ett område. Det vet vilka som rör sig där och vad som är normalt och inte. Jämfört med dig på din gata vet jag ingenting, säger Mats Hessler.

Både poliserna och grannsamverkan vill uppmana folk att hellre ringa en gång för mycket än en gång för litet för att stoppa inbrott.

– Lita på magkänslan. Om den säger ring, så ring oss, säger Mats Hessler.