Tryggt Tyresö grep stenkastande ungdomar

Polisen grep tre ungdomar, men först sedan Tryggt Tyresö grannsamverkan enligt egen utsago jagat ikapp dem.
Polisen grep tre ungdomar, men först sedan Tryggt Tyresö grannsamverkan enligt egen utsago jagat ikapp dem.
När tre ungdomar sågs kasta sten från Dalskolans tak valde ett vittne att istället för polisen kontakta Tryggt Tyresö.

– Det är en oroväckande utveckling, säger kommunpolis Kenny Bungss.

Det var sent på fredagskvällen som polisen kallades till Dalskolan sedan tre ungdomar setts kasta sten från Dalskolans tak. Enligt uppgift till polisen ska ungdomarna också ha ”heilat” och pratat tyska. Pojkarna som är mellan 13 och 14 år gamla fördes hem till sina föräldrar och misstänks nu för försök till misshandel.

Polisens ingripande föregicks dock av ett så kallat envarsgripande. Den som sett ungdomarna kasta sten och ”heila” kontaktade inte polisen utan den nybildade gruppen Tryggt Tyesö via gruppens tipstelefon. Enligt uppgift från gruppens egen rapportering på sociala medier ledde detta till att ungdomarna efter viss jakt kunde gripas och hållas kvar tills polisen kom.

Kommunpolis Kenny Bungss säger att allt ser ut att ha gått rätt till, men att händelsen är problematisk.

– Min officiella inställning till nattvandrare är att det är positivt så länge man inte går utanför sina befogenheter. Man får göra envarsgripande, det får alla civilmänniskor i samhället. Men det man måste vara försiktig med är att det inte bildas någon form av operativt medborgargarde, där de här människorna operativt agerar poliser, säger han.

Kenny Bungss är dock självkritisk och menar att Tryggt Tyresö egentligen bara fyller ett vakuum.

– Polisen har inte klarat av att vara så närvarande som vi vill vara. Det här är en effekt av det. Eftersom vi inte kan vara synliga bestämmer sig folk för att vara det själva, säger han.

Han menar att frågan man måste ställa sig är varför personen som såg de stenkastande ungdomarna valde att ringa Tryggt Tyresö istället för polisen.

– Från och med i dag har vi mer brottsförebyggande personal och det är upp till oss att visa oss. Vi måste ta det här på allvar och börja fylla det här tomrummet, säger Kenny Bungss.