ANNONS

Tsunamifilm gav dagisbarn ångest

En förskola i Huddinge visade en film om tsunamin, varpå flera av 3-åringarna blev skrämda och fick mardrömmar.

– Så här i efterhand kan vi konstatera att det inte var så bra, säger chefen för förskolan.
ANNONS

Det var i höstas som personal på en förskola i kommunen visade en film om tsunamin för barnen, som är mellan 3 och 5 år. Enligt en anmälan till kommunen såg barnen filmen och personalen förklarade att människor försökte söka skydd, men att många tusen dog.

Många av barnen ska ha blivit mycket rädda och fått sömnproblem och ångest.

– Vi beklagar det som har hänt och jag hoppas att detta var en engångshändelse. Barnen var intresserade av tsunamin, men det bästa var inte att visa en film om det. Vi borde ha gett exempel på annat sätt, säger förskolechefen.

Enligt anmälan ska personalen till en början ha mörkat filmvisningen, vilket lett till att föräldrar inte förstod varför deras barn plötsligt blev oroliga över att föräldrarna skulle dö.

Först drygt en vecka senare gick förskolan ut med ett mejl till föräldrarna. Men förskolechefen menar att informationen ska ha nått föräldrarna tidigare än så.

– Så snart vi fått kännedom om att barn blivit oroliga så ska personal ha pratat med föräldrarna, säger chefen.

Ärendet är anmält till Skolinspektionen, men klagomål ska i första hand hanteras av kommunen som i sin tur ska göra en utredning och redovisa den för anmälarna. Någon sådan är ännu inte klar.

Två liknande fall har nyligen uppmärksammats. I Kumla ska lågstadieelever ha fått mardrömmar efter att ha sett Suzanne Ostens ”Medeas barn”. Flera skolor valde därefter att ställa in sina teaterbesök. Och i Malmö har en förskola anmälts efter att flera barn ska ha fått mardrömmar efter en filmvisning av ”Alfons och odjuret”.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.