Tuff kamp för nyttigare mat

Finn Scherman, kökschef på Tumba gymnasium.
Finn Scherman, kökschef på Tumba gymnasium.
I Botkyrkas skolbespisningar och äldreboenden ska var femte korv bort. Inte helt lätt, menar kökschefen på Tumba gymnasium.

– Vi kämpar mot snabbmatskulturen, säger Finn Scherman.

Botkyrka kommun beslutade för snart två år sedan att minska andelen kött som serveras från de kommunala köken, till exempel på skolor, äldreboenden och i hemtjänsten. Till 2018 ska köttandelen minska med 20 procent. Syftet är både att komma närmare Botkyrkas tuffa miljömål och förbättra folkhälsan.

Men att ta bort en bit av biffen har inte fallit i god jord i alla läger, vilket bland annat märkts på Mitt i Botkyrka Salems debattsidor. På Tumba gymnasium jobbar kökschefen Finn Schermann för att nå målet.

– Att ha en helvegetarisk dag i veckan har inte varit så populärt. Vi kämpar hela tiden mot snabbmatskulturen och där är det mycket kött som gäller, säger han.

Finn Scherman ser inget fel i att äta hos snabbmat vid enstaka tillfällen, men han är orolig för folkhälsan på sikt. Han är inte överdrivet förtjust i kedjornas intåg.

– Marknadsföringen riktar sig ofta till ungdomar som präglas av detta och för vidare till sina barn.

Hans taktik eller sätt att nå målet till 2018 är i stället att få in mer vegetariska inslag i kötträtterna.

– Det går bättre. Vi är inte framme vid målet än, men en bra bit på väg, säger han.